4

Nu de winter nadert zitten vooral de winterfanaten weer in spanning te wachten wat het winterweer ons gaat brengen. Wordt het weer een zachte winter, met veel regen, net als afgelopen jaar? Of krijgen we een koude winter met sneeuw en ijs? In dit artikel brengen we een eerste kijkje wat de seizoensmodellen ons voorschotelen.

Slecht nieuws voor de winterliefhebber?

We vallen meteen met de deur in huis, het ziet er niet goed uit voor (langdurig) sneeuw en ijspret. Weer al niet hoor ik jullie nu al denken. De laatste winters met wat langduriger sneeuw en ijs en ook wat kouder weer dateren alweer uit winters 2009-2012. Daarna was het allemaal maar karig. Er wordt weer gesnakt naar een flinke koude periode, maar waarom zit deze dan weer niet in de verwachting?

Voor de wintermaanden december, januari en februari zien we nagenoeg overal een (flinke) temperatuurafwijking naar boven. Gebaseerd op het weermodel ECMWF.

Zwakke La Nina zorgt voor verrassingen?

In de Noordelijke Stille Oceaan gaan we het typisch bijbehorende hogedrukgebied terugzien met een langgerekt lagedrukgebied van Canada naar Groenland. Verder verplaatsen de lagedrukgebieden zich via het (noorden) van Scandinavië. Daartussen loopt de (sterke) straalstroom via het zuiden van Scandinavië. Met een groot langgerekt hogedrukgebied via het midden van de VS over het Europese continent.

Dat betekent concreet dat de wind veelal vanover zee komt en dus relatief zachte, maar ook vochtige oceaanlucht aanvoert. De kans op somber weer (stratus en eventueel mist) is groot. Wel zal het door de hogedrukinvloeden droger zijn dan normaal.

Lagedruk boven Canada en Groenland, met de langgerekte hogedrukgordel van de VS naar Europa. Afhankelijk van de exacte positie van de straalstroom kunnen storingen in meer of mindere mate doordringen tot de Benelux.

Straalstroom op volle toeren?

Afgelopen tijd was de straalstroom heel zwak en ook langere tijd zwakker dan normaal voor deze tijd van het jaar. Dat is interessant omdat tijdens een zwakkere straalstroom uitstroom van polaire of arctische vrieslucht meer kans maakt naar onze omgeving. Daarom houden de meteorologen de positie van de straalstroom ook goed in de gaten. Om een sterke straalstroom en een compacte Polar Vortex te verbreken is bijvoorbeeld een SSW nodig.

Zo zijn er nog tal van parameters die het weer kunnen beïnvloeden en waar seizoensmodellen nog geen (niet volledig) rekening mee houden. Verder blijft het een verwachting die altijd met een korreltje zout genomen moeten worden. Wel worden de seizoensmodellen steeds betrouwbaarder.

Voorlopig gaat de kracht van de zonale winden op het 10 hPa vlak alleen maar toenemen. Hiermee neemt de kans op langdurige polaire/arctische uitbraken bij ons af. Een vroege winterinval is niet te verwachten. Dit wil niet zeggen dat er geen (nacht)vorst mogelijk is of een periode van kouder weer, langdurig zal het zeer waarschijnlijk niet zijn.

Andere seizoensmodellen ook unaniem zacht

Ook de andere seizoensmodellen zoals GFS, CFS, GEM, Meteo France tonen allemaal boven normale temperaturen aan voor onze omgeving deze winter. Daarbij zit alleen verschil in de berekening van de hoeveelheid neerslag. Dat is eigenlijk simpel te verklaren aan de positie van de straalstroom.

Ligt deze wat dichter bij de Benelux dan kunnen storingen ons makkelijker bereiken, ligt die zoals het voorbeeld van het Europees weermodel ECMWF dan is het droger. De nieuwste recente uitdraai van het Amerikaans weermodel GFS is een stuk natter geworden.

De verwachte temperatuurafwijking, maar dan van alle seizoensmodellen samen. Ook hier zien we een hogere temperatuur dan normaal.

Hoogste kans op een zachte winter

Als we dan uitgaan van de interpretatie van de seizoensmodellen, dan wordt er weer een zachte winter voorspeld. Hogedrukgebieden zullen overheersen met aanvoer van zachte (zee)lucht. Helaas liggen de hogedrukgebieden niet op de juiste plek om koude vrieslucht aan te voeren. Het zijn juist “warmbloedige” hogen. De exacte positie van deze drukgebieden bepaalt wat het weerbeeld en de bijbehorende temperatuur gaat doen. Waarschijnlijk is het vaak somber en grijs door de aanvoer vanover de Oceaan.

Inversie kan in deze situatie een rol spelen waarbij het aan de grond wat kouder is dan op hoogte. Dit zijn echter allemaal details en komen we later op terug op een definitieve winterverwachting. Hierbij worden de andere parameters ook meegenomen.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken