4 mei 2023 - 2 min. lezen
1 reacties 1

We hebben er lang op moeten wachten. Maar, op donderdag 4 mei steeg het kwik in Ukkel en in De Bilt tot de kaap van 20°C en daarboven. Zo kregen we de eerste officiële lentedag van 2023. De oorzaak was een aanvoer van zachte lucht uit het zuiden op hoogte en veel ruimte voor de zon. Zo kon de instraling, ondanks wat dunne hoge wolkenvelden, zijn werk doen en de lucht optimaal opwarmen.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Zachte lucht uit het zuiden drijft temperaturen omhoog

Een typische weerkaart die boterzacht weer oplevert in de Benelux: een rondtollend lagedrukgebied boven de Atlantische Oceaan met aan de voorzijde een diepe zuidelijke luchtstroming. Op die manier stroomde er op 4 mei zachte lucht van Noord-Afrika, over Spanje en Frankrijk naar de Benelux. De lucht was van origine subtropisch. Door de beperkte windsnelheid kon de aangevoerde lucht wel enigszins afkoelen (dat is normaal bij noordwaartse advectie), maar desondanks konden de temperaturen op 1500 m (850 hPa) 7°C (noorden van Nederland) tot 12°C (Belgisch-Franse grens) bereiken.

Zachte lucht advectie uit het zuiden op donderdag 4 mei.

Lokaal bijna zomerweer

De aanvoer van zachte lucht in combinatie met een overvloed aan zon zorgde ervoor dat de temperaturen voor de eerste keer in 2023 tot de kaap van 20°C konden stijgen. Lokaal werd het in de officiële weerstations zelfs bijna zomers met maxima tot 24°C in Ukkel. Sommige weerstations, die niet tot het officiële netwerk behoren omwille van bijvoorbeeld hun opstelling, tikten wel de kaap van 25°C aan. In het noorden van Nederland bleef het wat frisser door de wind van over de nog koele Noordzee.

Maxima op 4 mei 2023.

Gemiddeld eerste keer 20°C in de Benelux

Het leek wel lang te duren vooraleer de kaap van 20°C in 2023 overschreven werd. En als we kijken naar de gemiddelde dag dat dat gebeurt, valt het ook op dat het iets later was dan normaal in de 1990-2020 periode. 4 mei is meer in lijn met het gemiddelde van 1830-1860 voor Ukkel. Door de klimaatverandering valt de eerste dag met 20°C gemiddeld vroeger.

Lander

Door Lander

Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven in de specialisatie weer- en klimaat. Ik ben doctorandus glaciologie - klimatologie aan de VUBrussel met focus op gletsjers in de Alpen en in Azië. Sinds jongs af aan gepassioneerd door weer en klimaat focus ik mij binnen het team op het schrijven van weerberichten en het ontwikkelen van onze weerkaarten.


Verder lezen

Alles bekijken