28 maart 2014 - 2 min. lezen 1 reacties

Komend weekend wordt er gewerkt aan een stabiele en mogelijk langdurig zachte periode. Dat hebben we allemaal te danken aan een wig van hogedruk boven het centrale deel van Europa (een soort van stabiele zone waarin de zon heel wat kansen krijgt). Vandaag krijgen we alvast een voorproefje van wat ons dit weekend te wachten staat. Op veel plaatsen klimt het kwik richting 15 graden met in de namiddag vorming van enkele stapelwolken. Neerslag verwacht ik niet of nauwelijks.

Zomerse 25 graden

Op de weerpluim (temperatuur Nederland) is sinds een aantal dagen een stijgende lijn zichtbaar in de 2 meter temperatuur (dat is de temperatuur die wordt berekend op officiële hoogte volgens het WOM). Zo berekent de temperatuurpluim voor zaterdag gemiddeld temperaturen van 18°C in het Vlaamse binnenland. In het noordoosten van België kan dat plaatselijk al richting 20 graden gaan. Voor zondag en vooral maandag wordt het nog beter. De wind ruimt dan richting het zuidoosten en vanuit die hoek kan de lucht snel gaan opwarmen.

25graden

Met een luchtvochtigheid van 40 procent op maandag en heel wat ruimte voor de zon lijkt de eerste 25 graden niet uitgesloten. En dat betekent ook meteen een serieus verschil met wat we normaal mogen verwachten (10 – 11 graden).

Woensdag kansen op onweer

Na maandag blijft het mooie weer aanhouden, al wordt de invloed van een depressie boven de Atlantische Oceaan belangrijker. Het Amerikaans weermodel zinspeelt zelfs op een vrij onstabiele situatie in de loop van dinsdag – woensdag. Vanuit het zuidwesten wordt een koudefront onze richting opgestuurd wat gepaard kan gaan met enkele forse buien (al dan niet met onweer en toebehoren). Maar voor het zover is, eerst maar eens genieten van de komende dagen!

Delen


Verder lezen

Alles bekijken