44

Het afgelopen paasweekend konden we optimaal profiteren van de lente op z’n best. Veel zon en temperaturen tussen gemiddeld 15 en 20°C. Het droge en vaak zonnige weertype krijgt de komende dagen nog een verlengstuk. Tussen hogedruk in het noorden en lagedruk in het zuidwesten staat er een strakke oostenwind die droge continentale lucht aanvoert. Het blijft daardoor droog lenteweer.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Hogedruk houdt stand

De drukconfiguratie waarmee we momenteel in Europa te maken hebben is winters. De finale opwarming van de stratosfeer heeft ervoor gezorgd dat mastodonten van hogedrukkernen zich in noordelijk gebied bevinden. Afgesnoerde laagjes liggen ten zuiden daarvan. Zo is er een krachtige oostelijke luchtstroming ontstaan die het weerbeeld in de Benelux bepaalt. De aangevoerde lucht is continentaal en droog met veel ruimte voor de zon, weinig wolken, en aangename temperaturen tussen 15 en 20°C.

Een sterk hogedrukgebied bij IJsland met ten zuiden daarvan een oostelijke luchtstroming.

Vaak zonnig en zacht

Het blijft de komende dagen droog lenteweer. De zon domineert, maar er hangen regelmatig ook hoge wolkenvelden in de buurt, waar achter de zon zich soms zou kunnen verschuilen. De wind krijgt wel een meer noordelijke component waardoor de aangevoerde lucht wat koeler wordt. Dat betekent dat de temperaturen een stapje terugzetten. Op woensdag halen we 15-17°C, donderdag 13-16°C.

Patroon houdt nog even aan

Een goede parameter voor de aanwezigheid van hogedruk/lagedruk in het Hoge Noorden is de AO-index. Onderstaande grafieken tonen aan dat deze de komende dagen zeer negatief wordt (tot -2) en dat ook lijkt te blijven tot en met begin mei. Een negatieve index is een teken van meer hogedruk. Dit lijkt dan ook meteen te duiden op een verlenging van het huidige patroon voor de laatste decade van april.

Evolutie van de AO-index. (NOAA)

Lichte kans op een bui vanaf het weekend

Vanaf het weekend neemt de kans op een bui wel toe. Het signaal is nog niet sterk, maar op basis van de huidige weerkaarten zou er verspreid wel wat neerslag kunnen vallen (zie onderstaande weerpluim).

Delen


Verder lezen

Alles bekijken