3

Storm Corrie levert niet alleen in de Benelux dynamisch weer op. Ook in de Alpen zorgt de noordwestenwind voor dynamiek. Het gaat langsheen de hele noordkant intens en veel sneeuwen waardoor er cumulatief tot meer dan een meter sneeuw kan vallen. Ook in de Ardennen wordt het weer wit.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Dynamisch weer met veel wind

Het dynamische weer hebben we te danken aan een krachtige jetstreak die zich vol op West-Europa richt. Aan de linkeruitgang ontstaat het laag Corrie dat voor stormweer zorgt in de Benelux (aan de kust). De jetstreak richt zich ook recht op de Alpen waardoor de wind loodrecht op het gebergte blaast. Dat levert wind en neerslag op.

Langdurige sneeuwval

Dankzij de passage van verschillende neerslagzones en de opstuwing van vochtige lucht gaat het langsheen de hele noordkant langdurig sneeuwen. ln sommige gebieden zelfs non-stop tussen maandag en donderdagochtend!

Er valt sneeuw langsheen de hele noordkant. (Wetteronline)

Hoeveel sneeuw gaat er vallen?

Het Europese weermodel toont hoeveelheden tot 20-50 cm in de Franse Alpen, 50-100 cm en lokaal nog meer elders langsheen de noordkant. Er gaat dus veel sneeuw vallen! Aan de zuidkant blijft het zo goed als volledig droog. Enkel de regio’s tegen de alpenhoofdkam kunnen wat sneeuw krijgen dankzij overgrijpende sneeuwbuien (als de wind sterk is wordt er neerslag tot over de hoofdkam geblazen).

Veel sneeuw in de Alpen de komende dagen. (Wetteronline)

Deze hoeveelheden verse sneeuw in combinatie met de wind zullen ongetwijfeld tot overlast leiden. We verwachten dat het lawinegevaar snel zal toenemen.

Ook in de Ardennen kans op sneeuw

Er valt de komende dagen niet alleen sneeuw in de Alpen. De verschillende weermodellen tonen dat op maandag 31 januari de sneeuw ook zijn wederoptreden zal maken in de Ardennen. De sneeuwgrens zakt onder 500 m waardoor de hoogste toppen al snel wit zullen worden. Er kan tot 10 cm en meer vallen! Ook hier kan de combinatie met de sterke wind tot problemen leiden (sneeuwverstuivingen).

Sneeuw in de Ardennen op maandag 31 januari.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

15 uur geleden - 5 min. lezen

Wat is het mysterieuze Sint-Elmsvuur?

3 dagen geleden - 5 min. lezen

Saharastof versnelt smelt in de Alpen

4 dagen geleden - 4 min. lezen