Depressie Boris teistert ook delen van Italië
De afgelopen dagen was het vooral de regio rond Oostenrijk, Polen, Tsjechië en Hongarije die het zwaar te verduren kreeg door het lagedrukgebied, Boris. De afgelopen uren is de bijhorende hoogtetrog meer naar het zuiden geschoven om opnieuw extra voeding te krijgen van het relatief warme zeewater van de Middellandse Zee. Daardoor moet Italië de komende dagen rekening houden met veel regen , vooral aan de Adriatische Kust én in de bergachtige regio’s. Hoewel er geen neerslaghoeveelheden van 400+ mm verwacht worden, is voorzichtigheid toch geboden…
- Weerliefhebber? Volg ons via X en Facebook
- Volg de interessante weerberichten op Youtube
Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.
Boris zakt naar het zuiden
Door een verbinding tussen een krachtig hogedrukgebied in Rusland en een hogedrukgebied van de Azoren, werd Boris de afgelopen uren naar het zuiden geduwd. Daardoor verplaatst de regio met noodweer zich meer richting de Adriatische Kust van Italië. Ook daar vindt hetzelfde proces plaats als eerder. Door de aanvoer van vochtige, warme zeelucht, kan er lokaal veel regen vallen.
- Overzicht waarom Boris zo fel kon uitpakken: HIER
Neerslagverwachting Italië
De meeste neerslag wordt verwacht in Emiglia-Romana (Bologna) en dan vooral in de bergachtige regio’s daar. De warme, met vocht beladen, lucht wordt tegen de uitlopers van de Apennijnen gedrukt in deze regio waardoor de lucht gedwongen wordt te stijgen (orografische lifting). De lucht verliest op deze plaats daardoor al haar beschikbare vocht, waardoor de neerslagsommen kunnen oplopen. De hoge resolutie modellen laten lokaal meer dan 250 mm zien de komende 60u (zoals het Nederlandse weermodel).
Het Duitse weermodel met hoge resolutie (ICOND2) komt met vergelijkbare neerslaghoeveelheden. Hoewel dit model slechts tot 48u vooruit gaat (donderdagochtend), zien we hier ook al neerslaghoeveelheden tot 200 mm! Dit zal ongetwijfeld ook problemen opleveren én zeker in de hoger gelegen regio’s. Men dient dan vooral rekening te houden met ev. aardverschuiving of overstromingen omdat al het water via de heuvels/bergen wordt afgevoerd. Sneeuw wordt hier niet verwacht.
De grove weermodellen (zoals ECMWF en GFS) laten beduidend minder neerslag zien, maar dat is vooral te wijten aan de grove resolutie van de heuvels in die streek.
Waarschuwing Italiaanse weerdienst
De Italiaanse weerdienst heeft door de grote neerslaghoeveelheden een oranje waarschuwing afgekondigd voor Emilia e Romagna en Marche. De andere regio’s langs de Adriatische Kust moeten ook rekening houden met neerslag, maar daar valt minder neerslag omdat het orografische effect minder aanwezig is. Ook op Corsica kan de komende drie dagen ook veel neerslag vallen.
Krijgen we een medikaan?
Hoewel in het najaar de kans op een medikaan (subtropische storm in de Middellandse Zee) toeneemt, is hier nu geen sprake van. De komende dagen trekt de koude luchtbel, verbonden aan Boris, geleidelijk retrograads richting het westen (door een hogedrukgebied in het noorden van Europa). Daardoor wordt het later deze week ook wisselvallig in Spanje, maar de neerslaghoeveelheden zijn dan duidelijk lager en schommelen daar volgens de recentste verwachting tussen 30-100 mm.
Om af te sluiten met een positieve noot: de Middellandse Zee is de afgelopen dagen duidelijk afgekoeld door de hoogtetrog. Enerzijds stond er veel wind, waardoor koud water kon opwellen langs de kust van Frankrijk, maar anderzijds zorgt verdamping ook voor afkoeling van het water. Daardoor is het zeewater op sommige plaatsen al meer dan 5°C afgekoeld. In het centrale/westelijke deel van de Middellandse Zee schommelt de zeewatertemperatuur daardoor rond normaal. In het oosten is dit niet het geval met nog steeds hogere temperaturen dan normaal.