26 augustus 2023 - 3 min. lezen
2 reacties 2

Het warm en stabiel zomerweer boven West-Europa heeft plaats gemaakt voor een wisselvallige component met geregeld invloeden vanaf de Noordzee. Temperaturen rond 20°C zorgen voor gematigd enthousiasme bij de zomerliefhebber. De regio’s die nog steeds in de warme lucht vertoeven zijn Frankrijk, Duitsland, Spanje en Italië. De grens tussen koudere en warme lucht komt wel steeds dichterbij waardoor ook de kans op intense onweders stijgt. Op zaterdag 26 augustus zien we een verhoogde kans op extreem weer voor bepaalde delen van deze landen. We zoomen in op de weersituatie.

Brede corridor met kans op extreem weer

Op zaterdag wordt de hoge onstabiliteit verdreven richting het noordoosten van Spanje, het zuiden van Frankrijk, het noorden van Italië en de Alpen. Daar kunnen excessieve neerslagsommen vallen met eventueel randverschijnselen zoals hagel en hevige windstoten. Bij een eventuele supercell sluiten we ook stormschade niet uit veroorzaakt door een tornado. Hieronder zoomen we in op de hoogste risico’s per land. Wie op vakantie is in deze regio is dus gewaarschuwd.

Onweerskansen noordoost Spanje

Een eerste zone waarin vandaag fors onweer kan ontstaan is het noordoosten van Spanje. De eerste onweersbuien ontstaan in de late namiddag en worden wellicht geforceerd door orografie/hoogteligging. De eerste jonge cellen zijn meteen dynamisch omdat ze in een omgeving ontstaan met een mooie overlap tussen Mixed Layer Cape (MLcape) en windschering (0-6km).

Focus van het slechte weer in Spanje ligt op de namiddag en avondperiode.

Richting de avondperiode sluiten we een lokale tornado ook niet uit wanneer de SRH (Storm Relative Helicity) toeneemt. Traditioneel zien we de kansen op discrete supercells wat afnemen in de nacht. Vermoedelijk verplaatst het extreem weer zich dan ook meer naar het zuidoosten op de Middellandse Zee. Bij dit weertype zijn alle randverschijnselen mogelijk, opletten dus!

Onweersbuien in het noorden van Italië

Deze streek werd afgelopen weken al meermaals geteisterd door extreem weer. Denk maar aan de extreem grote hagel met een diameter tot 19 centimeter. Of het vandaag opnieuw zo’n vaart zal lopen is nog koffiedik kijken. De parameters voor extreem weer zijn weliswaar opnieuw indrukwekkend te noemen.

Zo beschikt het noorden van Italië straks ook over ongeveer 2000 J/KG aan MLcape in combinatie met een stevige windschering in de onderste 6 km van de atmosfeer (25 m/s). De kans op hagel en tijdelijk ook forse windstoten is actief voor de regio van Piemonte en Lombardije.

Onweersbuien boven Italië ontstaan boven het westelijk deel van de Alpen en trekken in de avond over de lager gelegen gebieden van het land. Ook de Alpen moeten rekening houden met noodweer.

Supercells over het zuiden van Duitsland

Deze regio is vandaag gevoelig voor intense supercells. De MLcape is iets lager dan over Spanje en Italië maar wordt dan weer gecompenseerd door iets meer windschering. Eenmaal de buien vanaf de grond ontstaan kunnen ze de onstabiliteit benutten en vertonen deze snel supercellulaire trekjes. De kans op een tornado is opnieuw aanwezig wanneer de SRH toeneemt. Dit is vooral voor de avondperiode een kans.

Later trekt het systeem richting Oostenrijk en delen van Tsjechië. De kans dat er dan een MCS ontstaat (onweercomplex) neemt toe. MUcape blijft de hele avond prima om de onweerscluster in leven te houden.

Initieel verwachten we losse onweersbuien die later in de avond een transitie doormaken richting een onweercomplex. Dit MCS trekt over delen van Oostenrijk en Tsjechië en kan het uithouden tot in Polen.

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken