11 oktober 2023 - 2 min. lezen
32 reacties 32

We hebben er een tijdje moeten op wachten, maar de weeromslag van nazomer richting herfst zit er nu wel echt aan te komen. Hogedrukgebieden verliezen grip op de Benelux en moeten plaats maken voor lagedrukgebieden die wind en regen veroorzaken. Ze gaan ook gepaard met een markante afkoeling van de temperatuur in de bovenlucht. Zo moeten we in het weekend rekening houden met een verval van 10°C in amper 48u tijd. In de Alpen stijgt de kans op sneeuwval op enige hoogte.

Herfstachtig weertype

Het herfstweer wordt dit weekend veroorzaakt door een wissel van de wacht tussen lagedruk- en hogedrukgebieden. Een depressie tussen IJsland en Scandinavië dompelt ons vanaf zaterdag onder in een koelere luchtsoort met een dominante windrichting uit het noordwesten. Hierdoor haalt de temperatuur op zaterdag geen 15°C meer en moeten we rekening houden met geregeld buien. Vooral Nederland is gevoelig voor enkele buien die binnendrijven vanaf de Noordzee.

Het Amerikaans weermodel toont zaterdagochtend een markante omslag in weerbeeld door de passage van een actief front en de infiltratie van koudere lucht op 850 hPa (1500m)
Op hoogte in de atmosfeer is de afwijking fors te zien. De instroomt van polaire lucht komt via de Noordzee binnen. Het wordt dan tot -10°C kouder op 1500m tegenover de meetreeks 1979-2010.

Sneeuwval in de Alpen

Deze koudere lucht botst ook op de Alpen waar ze in het weekend een flinke daling van de sneeuwvalgrens zullen waarnemen. De intensiteit van de neerslagzones is weliswaar te verwaarlozen, maar we sluiten winterse neerslag niet uit boven 1000m. De totale sneeuwhoeveelheid is wellicht beperkt om te spreken van een eerste winterprik, maar het duidt alvast op een verandering van weerpatroon.

Hoewel we op deze weerkaart voornamelijk regen zien ingetekend, sluiten we winterse neerslag boven de 1000m niet uit. Zeker niet als de overlap tussen koudere luchtmassa’s en neerslag ideaal is.
  • Nog meer weten over het weer? Gebruik onze zoekfunctie
Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken