0

U heeft het ook al ongetwijfeld opgemerkt dat het nog steeds warm is in een groot deel van Europa. De afgelopen dagen haalde Spanje met gemak 30 graden. Hier loopt het zo een vaart natuurlijk niet meer, maar het is wel zacht voor de tijd van het jaar met maxima rond en boven 20 graden. Blijft het zachte weer aanhouden?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Algemene weersituatie Europa

Een uitgebreid hogedrukgebied bevindt zich boven het Europese vasteland. Aan de noordflank ervan trekken verschillende depressiekernen en bijhorende neerslagzones naar het oosten. Deze blijven voor een groot deel buiten het bereik van de Benelux. Scandinavië, het Verenigd Koninkrijk en Ierland moeten tijdelijk wel rekening houden met wisselvallig weer.

Actueel weerbeeld in Europa

Aan de zuidkant van het polaire front, bevindt zich van oorsprong subtropische lucht. De temperaturen klimmen daar naar maxima van 20 graden en meer. In Spanje is het zelfs opnieuw tropisch. Ten noorden van het polaire front, bevindt zich polaire lucht. Dit heeft geleid tot sneeuwval in delen van het noorden van Scandinavië. Een typisch fenomeen in de herfst.

Warme temperaturen in een groot deel van het Europese vasteland

Ook de komende dagen blijft het vasteland onder de vleugels van een hogedrukgebied liggen met aanvoer van zachte lucht. Zondag is wel een vreemde eend in de bijt wanneer de stroming tijdelijk noordwestelijk komt en de koelere lucht ons kan bereiken.

Weersverwachting komende dagen

Zaterdag wordt de Benelux in twee gedeeld. In het centrum en noorden van Nederland hangt veel bewolking als gevolg van het slepende polaire front. Af en toe kan er wat regen of lichte regen vallen. Meer naar het zuiden worden de opklaringen breder en wordt het zelfs een vrij mooie dag, na het optrekken van eventueel ochtendgrijs.

De temperaturen volgen ook deze tweedeling met in het noorden maxima tot 18 graden, terwijl in de zonnige gebieden het kwik zal stranden rond 22-23 graden. De wind waait zwak tot matig, in het noorden vrij krachtig uit het zuidwesten. In het uiterste noorden is dat zwak tot matig uit noord.

Maxima op zaterdag 7 oktober

In de nacht van zaterdag op zondag schuift deze wolkenband verder naar het zuiden, maar er valt nauwelijks regen. Zondagochtend starten we dan nog met restbewolking van het front, maar geleidelijk breekt het wolkendek open en wisselen opklaringen en wolken elkaar af.

Het is tijdelijk koeler door de aanvoer van koelere lucht uit het noorden. Meer naar het zuiden staat er weinig wind, waardoor het kwik daar hoger kan oplopen. Maxima tussen 14 en 23 graden. De beste weerkaarten voor dit weekend zijn dus de gebieden met de Franse grens!

Maxima op zondag 8 oktober

Ook het begin van de werkweek belooft opnieuw zacht te worden. Zowel op maandag, dinsdag als woensdag klimt het kwik op veel plaatsen boven 20 graden. Daarbij is er vaak ruimte voor zon, na het optrekken van het eventuele ochtendgrijs. Vooral op maandag is er soms wat (middel)hoge bewolking aanwezig, op dinsdag en woensdag een stuk minder.

Maxima op maandag 9 oktober
Maxima op dinsdag 10 oktober

Na woensdag is het mooie liedje wel uit. In de loop van de namiddag, timing is nog onzeker, neemt de bewolking toe vanuit het noordwesten, gevolgd door een regenzone. Afhankelijk van de timing van deze neerslagzone kan het donderdag nog net 20 graden worden in het zuidoosten. Anders schommelt het kwik rond 16 graden.

Maxima op woensdag 11 oktober
Maxima op donderdag 12 oktober

Langere termijn?

Het lijkt er wel op dat na de mooie dagen die in het verschiet liggen, het toch een stuk wisselvalliger wordt. De temperaturen doen ook een stapje terug en schommelen eerst nog tussen 15 en 20 graden, later rond 15 graden. Er is en blijft wel grote onzekerheid in de precieze positie van de druksystemen. Aangezien we vaak op de grens zitten, kan de verwachting dus nog een beetje verschuiven en kan het in de periode donderdag-zaterdag plots wel droger worden of iets zachter blijven! Voor de meest recente weersverwachting kan je ook onze site dagelijks raadplegen!

Weerpluim Europese weermodel

Delen


Verder lezen

Alles bekijken
Bekijk hier het weer voor de komende dagen!

Weersverwachting komende dagen: na wisselvalligheid droger halfweg de week

2 dagen geleden - 3 min. lezen
7

Onweerskans zaterdag 20 juli 2024

4 dagen geleden - 2 min. lezen