0

Het is al maanden erg nat in het oosten van Zuid-Afrika. De maand januari was hier een van de natste januarimaanden ooit en ook daarna regende het regelmatig stevig door. Afgelopen week kwam er zelfs zo veel regen naar beneden dat het op verschillende plekken tot overstromingen leidde. Op 12 april ontstond er zelfs een subtropische depressie met de naam Issa, iets dat in Zuid-Afrika nauwelijks voorkomt.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Zware neerslag in zomermaanden houdt verband met La Niña

De zware neerslag in Zuid-Afrika is al langere tijd bezig. De La Niña die zich al in de herfst van 2021 ontwikkelde en momenteel nog steeds bezig is houdt hier verband mee. Het is tijdens een La Niña vaak relatief nat en koel in het zuidoostelijke deel van Afrika. Dat is dus ook dit jaar het geval, en al sinds januari 2022 is het in het oostelijke deel van het land zeer nat. Veel regio’s in Zuid-Afrika registreerden de natste januari uit de meetreeks. Ook in februari en maart was het relatief nat.

Vanaf 8 april ontstonden er opnieuw felle buien, vooral aan de oostkust bij de deelstaat KwaZulu-Natal. Na enkele dagen ontstond er een cut-off low voor de kust. Vanwege de draaiing van lucht met de klok mee (dit is andersom dan een lagedrukgebied bij ons op het noordelijk halfrond) werd warme en vochtige lucht naar het zuiden getransporteerd. Deze lucht botste als het ware op de kust van KwaZulu-Natal en veroorzaakte vrijwel continu regenval. Aan de kust viel op uitgebreide schaal meer dan 200 mm neerslag. Lokaal werd zelfs 304 mm afgetapt binnen 24 uur tijd, nabij Durban, de grootste stad in de provincie. Normaal valt er in de regio van Durban zo’n 1000 mm in een jaar.

Subtropische depressie Issa trekt langs de kust

Er was ook nog eens weinig windschering in de hogere luchtlagen, waardoor de buien zich enigszins konden organiseren in een symmetrische vorm rondom de kern van het lagedrukgebied. Op dinsdag 12 april oordeelde Météo-France (de Franse evenknie van het KNMI en KMI) dat er sprake was van een subtropische depressie, vanwege de deels symmetrische structuur rond de kern en de windsnelheden die bereikt werden. Het systeem kreeg de naam ‘Issa’. In de avond van 12 april bereikte Issa zijn hoogtepunt. De windsnelheden liepen op tot 95 km/u. Een (sub)tropische cycloon vormt zich vrijwel nooit in deze regio.

Een satellietbeeld van subtropische depressie Issa op 13 april 2022.

Eerst bewoog subtropische depressie Issa nog naar het zuiden langs de kust van KwaZulu-Natal. Vervolgens kwam het systeem bijna tot stilstand en keerde vanaf 13 april weer terug naar het noorden. Het systeem zorgde dus continu voor veel regen in Zuid-Afrika. Geleidelijk begon Issa wel af te zwakken en uiteindelijk trok hij ook weg van het continent.

Houdt de regenval aan?

De komende dagen zien we ten zuidoosten van Zuid-Afrika een hogedrukgebied op de weerkaarten. Als gevolg hiervan heeft de oostkust van het land nog altijd te maken met een aanlandige wind en nieuwe buien. Gelukkig blijft de neerslag grotendeels beperkt tot een smalle kuststrook en liggen de neerslaghoeveelheden niet meer zo hoog als in de periode 11 t/m 13 april. De verwachte neerslagsom tot en met donderdag 21 april ligt tussen 30 en 50 mm, tot 75 mm op de natste plekken. De meeste regen valt verder naar het noorden, langs de kust van Mozambique.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

1 uur geleden - 5 min. lezen

Wat is het mysterieuze Sint-Elmsvuur?

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Saharastof versnelt smelt in de Alpen

3 dagen geleden - 4 min. lezen