12 september 2013 - 2 min. lezen 6 reacties

Op 13 september 2013 nadert een enorm groot rotsblok onze aarde. We spreken van een asteroïde. Schuilen in een kelder of een ticket eerste klas met de spaceshuttle zal je niet redden, want we verwachten geen impact met de aarde. Wat de gevolgen zouden zijn moest de asteroïde wel inslaan op de Aarde, daar wordt over gespeculeerd. Dat kan gaan van tsunami’s tot totale verwoesting van een planeet.

afstand asteroïde en aarde

Aardscheerder

Rond 18.00 uur zal de 230 km grote asteroïde de Aarde naderen op een afstand van 120 miljoen km. Dat is 0,81 keer de afstand tussen de Aarde en de Zon.

Asteroïde zichtbaar?

De asteroïde bereikt een helderheid van +8,1m en dat maakt ‘m goed zichtbaar in amateur-kijkers. Hij staat dan in de kop van het sterrenbeeld Vissen, boven de oostelijke horizon, vlak bij de ster 7 Piscium.

Ontdekt

Planetoïde Bamberga – genoemd naar de stad Bamberg in Beieren – werd op 25 februari 1892 ontdekt door Johann Palisa en de enorme steenklomp staat iedere 22 jaar in oppositie met de zon, d.w.z. dat ‘ie dan vanaf de aarde gezien recht tegenover de zon staat.

Gemist? Geen nood!

Wie Bamberga mist is dat geen probleem. In september 2035 is hij opnieuw ‘dichtbij’.

Bron foto: spacepage.be

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.

6 reacties op “Asteroïde nadert morgen de Aarde”

  1. Heb vanavond omstreeks 22:45 tijdens een opklaring in Koningsbosch (midden Limburg NL) een zeer felle meteoor gezien in het ZZW is dat een restant of moet de echte asteroïde ons nog bereiken? De lichtbundel spatte in gegeven moment uitelkaar.

    Vriendelijke groeten Alain Didderiens


Verder lezen

Alles bekijken