1

Het zal voor veel mensen een bekend gevoel zijn in 2023: de lente kwam maar moeilijk op gang. Na een vrij zachte, maar sombere maand maart kwam in deze trend in april 2023 weinig verandering. Het was het overgrote deel van april vrij koel en het kwam met regelmaat tot natte dagen. Ook zagen we de zon op veel plekken iets minder dan gemiddeld. Hoe verhoudt april 2023 zich precies tot de klimatologische gemiddelden?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Fris begin met heldere, koude nachten

We begonnen april 2023 met een zeer natte 1 april. Een front bracht overdag vrijwel continu regen, waardoor de neerslagsom hoog kon oplopen. Dit was op veel locaties ook meteen de natste dag van de maand, met 10 tot 20 mm regen. Zo viel in Ukkel 13,8 mm en in De Bilt werd 13,2 mm opgevangen.

Na de natte eerste dag stabiliseerde het weerbeeld echter sterk. Van 2 tot en met 5 april regeerde een hogedrukgebied over onze omgeving. Met een noordoostelijke aanvoer bereikte koude lucht vanuit Scandinavië de Benelux, waardoor het vooral in de nachten koud was. Op uitgebreide schaal kwam het tot vorst, en ook de laagste temperaturen van de maand werden in deze periode geregistreerd. Voor zowel Nederland als België gebeurde dit op de 5e. In Eelde (NL) koelde het af tot -5,0°C en in het Belgische Elsenborn daalde de thermometer zelfs tot -6,9°C.

Zonnig en vrij warm Paasweekend

Hoewel het van 6 tot en met 8 april erg grijs en ook af en toe wisselvallig was onder invloed van Atlantische storingen, zorgde een nieuw hogedrukgebied voor zonnige en droge condities tijdens de paasdagen zelf. De aangevoerde lucht kwam ditmaal over het Europese continent naar ons toe en daarmee was het vrij warm. De temperatuur lag veelal tussen 14 en 18°C in de middag.

Vanaf Tweede Paasdag werd de stroming opnieuw westelijk en kregen storingen weer toegang tot de Benelux. Dit zorgde voor sterk wisselend weer, waarbij het ene moment een stevige bui overtrok, maar het soms ook stralend zonnig was. Af en toe werden in het kustgebied zware windstoten gemeten. Het was ongeveer even warm als het klimatologisch gemiddelde.

De dagen hierna keerden we opnieuw terug naar een geblokkeerd weerpatroon, waarbij een hogedrukgebied zich ophield ten noordwesten van onze omgeving. De stroming uit het noordoosten tot oosten zorgde ervoor dat het overwegend droog bleef, en dat de temperatuur op de meeste dagen rond normaal lag, met maxima van ongeveer 15°C. Voordeel was dat het wel droog bleef.

Verschillende keren tijdens de maand april was er een blokkade van hogedruk ten noordwesten van ons. Warme lucht kon ons met een noordoostenwind niet bereiken. (wetterzentrale.de)

Vanaf 19 april ging het hogedrukgebied aan de wandel richting Groenland. Op die manier kon een koudeput ons vanuit het oosten bereiken. De koude bovenlucht triggerde de vorming van buien en daarnaast was het ook weer fris voor de tijd van het jaar. Op 20 april werden in de Ardennen nog sneeuwvlokken gezien!

Lokale eerste 20°C in laatste decade van april 2023

Vanaf 21 april bleven de lagedrukgebieden bij ons in de buurt. In eerste instantie leverde dit een zuidwestenwind op, waardoor de temperatuur vlug omhoog ging. De 21e werd in het noordoosten van Nederland voor het eerst in 2023 de kaap van 20°C gehaald, en de 22e werd het zelfs 21,6°C op vliegbasis Twenthe (NL). Droog was het echter niet, want in de warme en onstabiele lucht ontstonden soms forse onweersbuien. Ook 22 en 23 april vielen er stevige buien. Door het lokale karakter werd op sommige plekken veel regen in één dag geregistreerd. De 23e viel er 31,5 mm in Lissewege (BE) en 32 mm in Hoek van Holland. Dit waren de grootste dagtotalen van april 2023.

Na 24 april stabiliseerde het weerbeeld opnieuw onder invloed van hogedruk boven het Verenigd Koninkrijk. Dit zorgde voor een noordwestenwind met de aanvoer van koele lucht. Overdag haalden we maar nauwelijks 10°C en ‘s nachts vroor het op uitgebreide schaal. Vanaf de 27e liep de temperatuur uiteindelijk stapsgewijs op en op 28 april werd ook in België voor het eerst dit jaar de 20°C. 30 april werd het zelfs 21,3°C in Kapelle-op-den-Bos.

In totaal was april 2023 een frisse, natte en vrij sombere maand

Temperatuur

Als we alles in beschouwing nemen, zien we dat april 2023 een koude maand was vergeleken met de gemiddelden over 1991 t/m 2020. In De Bilt is de maandgemiddelde temperatuur van april 2023 8,7°C tegen 9,8°C normaal. In Ukkel komt april 2023 uit op 9,0°C tegen 10,4°C normaal. We zien een vergelijkbaar beeld terug in het aantal vorstdagen en het aantal warme dagen (maximumtemperatuur  20°C). In De Bilt vroor het in april op 5 dagen, terwijl het normaal op 3,6 dagen vriest. Het kwik daalde in Ukkel 2 keer onder nul, waar dat normaal één keer gebeurt in april. Qua warme dagen werd de norm niet gehaald. Beide landelijke hoofdstations haalden de kaap van 20°C niet in april. Normaal telt De Bilt 4,5 warme dagen in april, en Ukkel 4,7.

De gemiddelde temperatuur in april in De Bilt (boven) sinds 1901 en Ukkel (onder) sinds 1833. In 2023 was april een stuk kouder dan gemiddeld.

Neerslag

Na maart werd ook april een relatief natte maand. Vooral op de eerste dag van april, tussen 6 en 13 april en van 20 tot en met 24 april viel er veel neerslag. In totaal viel er in De Bilt 67,1 mm en in Ukkel 66,3 mm. Dit lijkt misschien op het eerste oog niet op een hoog maandtotaal, maar april is gemiddeld de droogste maand van het jaar met gemiddeld slechts 41,6 mm neerslag in De Bilt. In Ukkel valt gemiddeld 46,7 mm.

Binnen de Benelux was het natst in het uiterste zuiden van België, op de Veluwe en in de regio rond Alkmaar. Daar viel meer dan 100 mm regen.

De neerslagsom in april in De Bilt (boven) sinds 1898 en Ukkel (onder) sinds 1833. April 2023 was een stukje natter dan gemiddeld.

Zonneschijn

Qua zonneschijn kwamen we op de meeste plekken iets onder normaal uit. Vooral in Wallonië was het somber. In het midden en noorden van Nederland lag de hoeveelheid uren zonneschijn rond de normale waarde. Zo registreerde De Bilt 185,8 uren zon, tegen 189,2 uren normaal. In Ukkel scheen de zon 149,0 uren, tegen 171,3 uren normaal.

Het aantal uren zonneschijn in april in De Bilt sinds 1901. April 2023 was hier qua zonneschijn een normale maand. In veel andere regio’s was het somberder dan gebruikelijk. N.B. de gegevens uit april 1945 ontbreken in de meetreeks.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Wat is het mysterieuze Sint-Elmsvuur?

4 dagen geleden - 5 min. lezen