1 mei 2013 - 2 min. lezen 0 reacties

De maand april was te droog. Dat is een conclusie die we snel kunnen maken door onderstaande grafieken te bekijken. Wie zicht wil hebben op het algemene weerbeeld in Waregem kan terecht op de link van het weerstation Waregem. Onderstaande grafieken zijn afkomstig vanuit Dadizele (andere locatie in West-Vlaanderen). Er viel maar 24,1 l/m² regen terwijl er normaal zo’n 53 mm valt. Mensen met eigen meetwaarden, geef maar door via een reactie!

April 2013 in weergrafieken

Temperatuursgewijs liet het soms een steekje vallen, vooral in het begin van de maand. Slechts 4 dagen kregen we maxima boven de 20°C. Eentje daarvan ging net boven de 25°C. Merk op dat deze maand koud van start ging met de eerste dagen regelmatig vorst en temperaturen die amper 7°C overschreden. Volgens de statistieken die worden bijgehouden in Ukkel werd 6 april 2013 de koudste dag van de maand met amper 6.3°C als maximumtemperatuur. Qua neerslag viel het al bij al mee.

droge-april-2013
Uit deze grafiek kunnen we duidelijk opmaken dat we koud gestart zijn. Qua neerslag bleef het rustig. We hadden over het algemeen iets meer zonneschijn dan normaal gemiddeld. (Meteovista)

Oorzaak van koude maand

In de maand april kregen we meer luchtstromingen uit het noordoosten. Dat is koude en droge landlucht. Vandaar dat Atlantische storingen de kans niet kregen om tot bij ons te geraken. Gelukkig kwam hierin verandering in de tweede helft van de maand. Met regelmaat van de klok draaide de wind richting zuidelijke richtingen. Dat bracht het kwik op 14 april boven 23°C. De natuur kon hiervan profiteren om zich volop te ontluiken. De neerslag bleef nog steeds erg beperkt.

Hoe verliep april 2012?

Vorig jaar verliep april totaal anders dan dit jaar. Met ruim 100 mm kunnen we spreken van een natte maand. De neerslagsom kwam tot tweemal hoger uit dan hetgeen we normaal mogen verwachten voor deze maand. Ook de temperatuur liet een paar steken vallen met amper 8.4°C tegenover 9.8°C als normale waarde (Ukkel). Als logisch gevolg bleef het aantal zonuren sterk beperkt. We haalden amper 113 uren zon tegenover 159 als normaal gemiddelde.

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.

Reacties zijn gesloten.


Verder lezen

Alles bekijken