22 mei 2015 - 2 min. lezen 0 reacties

Afgelopen nacht zorgde een aardbeving letterlijk voor opschudding bij heel wat mensen. De aardbeving vond plaats een tiental kilometer ten noordoosten van Dover aan de Britse Kust nabij Ramsgate. Men registreerde de beving op een diepte van 15 km en dit met een kracht van 4.1 op de schaal van richter. De beving vond plaats rond de klok van 03:53 uur onze tijd.

De zware aardbevingen in Nepal zijn het gevolg van een breuklijn tussen 2 tektonische platen. Wijzelf wonen op zo een tektonische plaat, maar ook hierop bevinden zich soms spanningen met lichte aardbevingen tot gevolg.

Aardbeving van 4.1 op de schaal van richter

aardbeving
Epicentrum van de aardbeving bevindt zich ten zuidoosten van London met zelfs effect op het uiterste westen van België.

Ook voelbaar in delen van België en Nederland

Ondanks dat de aardbeving midden in de nacht plaats vond, hebben heel wat mensen uit West- en Oost-Vlaanderen, maar ook uit Brussel en zelfs Luik de beving gevoeld. Honderden mensen deden al melding dat ze de beving voelden in België. Ook vanuit Nederland waren er al meldingen.

Donderdagavond 21 mei rond 21 uur vond ook al een aardbeving plaats met als epicentrum de omgeving van Xanten te Duitsland, dicht tegen de Nederlandse grens. Deze had een kracht van 4.5 op de schaal van richter op een diepte van 7 km. Ook van deze beving kwamen verschillende meldingen binnen uit Nederland.

Geen schademeldingen of gewonden

De Britse media melden geen schade aan gebouwen of gewonden. Wel waren er meldingen van verontruste mensen die wakker werden door de trillingen. Buiten wat voorwerpen die omver waren gevallen viel het dus bijzonder goed mee.

Voor een beving met vrij zware gevolgen in de Benelux moeten we teruggaan naar 1992. Toen was er een aardbeving van 5.8 met als epicentrum Roermond in Nederland. Er was dan op heel wat plaatsen materiële schade.

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken