30 augustus 2012 - 2 min. lezen 0 reacties

De zomervakantie werd gekenmerkt door een flauwe maand juli die op veel plaatsen te koel en te nat verliep. Uiteindelijk werd de daaropvolgende maand augustus een stuk beter met zelfs enkele warme periodes en maxima tot 35°C. Als we alles in beschouwing durven nemen, kunnen we gerust spreken van een perfect normale zomer.

Met het nieuwe schooljaar in zicht moeten we ons ook voorbereiden op een eventuele nazomer. Deze periode wordt gekenmerkt door relatief hoge temperaturen (25°C) en rustig hogedrukweer. Ons geduld wordt volgens de laatste weerkaarten niet lang op de proef gesteld, want vanaf komend weekend wordt er gewerkt aan dergelijke weersituatie! En akkoord, iedereen is dan opnieuw aan de slag, maar laat dat geen domper zijn. Een kleine verduidelijking.

Hogedrukinvloed neemt toe

De eerstvolgende 48 uur zullen we nog weinig merken van het ‘nazomertje’. Een depressie stuwt koude lucht naar onze regio en dat gaat resulteren in buien die lokaal gepaard kunnen gaan met onweer en hagel. Pas vanaf zaterdag komt de mobiele hogedrukwig dicht genoeg in de omgeving van de Benelux en verdwijnt de meeste neerslag naar de gebieden rond de Middellandse Zee (Italië).

mobiele hogedrukwig

De bovenstaande weerkaart situeert een depressie boven Italië met in die regio een grote kans op flinke onweersbuien en eventuele overlast! Bij ons komt een hogedrukgebied op bezoek met een stabilisering van het weerbeeld.

De maxima komen zaterdag en zondag uit op 20, 21°C (de wind komt voornamelijk nog uit het noorden). Volgende week lijkt het hogedrukgebied te moeten bezwijken onder de voortdurende invloed van depressies in het noorden. Daardoor kan er maandag, dinsdag en woensdag altijd wel wat neerslag vallen, maar de hoeveelheden blijven beperkt.

Nazomer op komst?

Daarna lijkt het hogedrukgebied zich te herstellen in onze omgeving met een naar oost draaiende luchtstroming (volgens het Europese weermodel). Hierdoor stijgt de kans op droog en aangenaam nazomerweer.

nazomer op komst via oostelijke luchtstroming

Het Amerikaanse weermodel (GFS) ziet het voorlopig nog niet zo rooskleurig, maar het spreekt voor zich dat de potentie aanwezig is volgende week.

weermodel gfs

Indien de weerkaarten consistent de opbouw van een hogedrukgebied in onze omgeving laten zien, stijgen de kansen op een aangename en mogelijk ook warme periode vanaf 5 september. Natuurlijk is de termijn vrij onbetrouwbaar, maar de potentie in de weerkaarten is aanwezig. Mogelijk speelt de ontwikkeling van tropische stormen/orkanen mee in dergelijke configuratie boven Europa. Afwachten maar!

Bron kaartjes: meteociel.fr

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.

Reacties zijn gesloten.


Verder lezen

Alles bekijken