29 mei 2012 - 2 min. lezen 0 reacties

Vandaag wordt het vanuit het noordwesten geleidelijk aan onstabiel met een opbouw van lichte CAPE in onze omgeving. De windschering/dynamiek blijft relatief laag, maar waar er buien gaan ontstaan blijft het toch opletten geblazen. De treksnelheid van de buien is laag, waardoor er plaatselijk veel neerslag kan vallen. De kans op onweders is tevens aanwezig.

onweerskansen 29 mei 2012

Kans op onweders

De grootste kansen zijn vandaag voor het centrum en oosten van België, aldaar de temperatuur nog hoog kan oplopen tot lokaal de convectietemperatuur. Indien deze temperatuur (24-25°C) niet wordt gehaald, zal de trigger moeten komen van het zwak koufront vanuit het noordwesten. Enkele waardes voor het centrum en oostelijk deel van de Benelux:

  • CAPE: maximaal 1000 j/KG deze namiddag (15:00) – oké voor onweer
  • Lifted index: -3/-4 – voldoende voor onweer
  • KO-index: -6 als meest negatieve waarde – voldoende voor onweer

Het neerslagkaartje hieronder laat vooral veel neerslag zien voor de provincies Limburg, Antwerpen en Luik. Tijdens buien is het dan ook opletten voor zware regenval, wateroverlast en eventuele hagel (<2cm).

Wie de laatste informatie wil raadplegen kan terecht op onze sociale media. Facebook en Twitter.

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.

Reacties zijn gesloten.


Verder lezen

Alles bekijken

Droog (en zacht) weer blijft aanhouden

3 uren geleden - 4 min. lezen

Noordoostenwind spant de kroon

19 uren geleden - 3 min. lezen
18

Eerstvolgende 7 dagen geen regen in zicht

3 dagen geleden - 2 min. lezen