27 september 2012 - 2 min. lezen 0 reacties

September loopt stilaan opnieuw op zijn einde en dat luidt traditioneel de nieuwe maand oktober in. Weersgewijs zal er dan ook het één en het ander gaan veranderen. Het wordt stilaan kouder, de dagen worden korter en de neerslag kan vanaf midden oktober winterse aspiraties gaan vertonen..

De straalstroom en haar invloed?

Een belangrijke factor in de weerkunde is de positie van de straalstroom boven het Europese vasteland. In een eerder bericht (winterverwachting 2012-2013) opperden we reeds de invloed (toenemende sneeuwhoeveelheden en koudere temperaturen) van een meanderende straalstroom tijdens de maanden december, januari en februari.

De eerste weerkaarten voor de maand oktober later alvast geen winterse perikelen zien. Ik verwacht eerder een normale start met temperaturen rond 15°C en een gezonde afwisseling tussen droge en natte periodes. Een zonale (westelijke) stroming dus met regelmatig invloed van depressies uit het noorden.

Weersverwachting oktober

Tijdens de eerste week van oktober mogen we door de zonale stroming dan ook geregeld enkele buien of periodes met regen verwachten. Indien een depressie zich kan uitdiepen (langs de straalstroom), dan is het niet onmogelijk dat er zich een stormdepressie gaat ontwikkelen. Hierdoor neemt de neerslagintensiteit tijdelijk toe en kunnen de temperaturen veranderen. Op dit moment is daar nog geen sprake van, maar indien er ‘iets’ zichtbaar wordt, kan u dat natuurlijk lezen op deze website.

Bron kaartje: meteociel.fr

Delen

Reacties zijn gesloten.


Verder lezen

Alles bekijken

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Wat is het mysterieuze Sint-Elmsvuur?

4 dagen geleden - 5 min. lezen