27 januari 2013 - 2 min. lezen 6 reacties

Daar is hij dan. Voor winterliefhebbers het meest frustrerende en voor anti-winterliefhebbers een verademing. Vannacht kwam de dooi met veel geweld (wind en regen) vanaf het westen opzetten. Boosdoener is een flink uit de kluiten gewassen stormdepressie boven de Atlantische Oceaan die momenteel een kerndruk bezit van maar liefst 940 hPa.

Dit ding blijft ter plaatse trappelen en zorgt vooral boven Ierland voor windstoten die oplopen tot 100, lokaal 130 km/h. Bij ons blijft het rustiger wat de wind betreft, maar qua neerslag moeten we toch het één en het ander opvolgen.

De neerslagzone die deze ochtend van west naar oost over het land trekt is er ééntje die heel actief is. We krijgen namelijk eerst het warmtefront te verwerken om daarna over te schakelen op het koufront. Weermodellen berekenen neerslaghoeveelheden tussen 5 tot 15 liter/m² en dat kan in combinatie met het vele smeltwater lokaal in wateroverlast resulteren. Weerstation Waregem heeft omstreeks 10:05 al 7.4 liter/m² opgevangen. Het sneeuwdek zal dus behoorlijk snel verleden tijd zijn.

wateroverlast tijdens dooi
Op deze weerkaart zien we de neerslagzone van het westen naar het oosten opschuiven.

In bepaalde segmenten van het koufront worden hoge neerslaghoeveelheden gesignaleerd (rode kern).

Positief aan de hele dooi-operatie zijn de temperaturen. Deze stijgen in de ochtend van zo’n 2-3°C richting 5-6 graden op het einde van de dag. Gevaar voor ijzel of opvriezing van natte weggedeelten hoeft u vanmiddag dus niet te vrezen. Vanavond en vannacht zakt dat kwik opnieuw richting het vriespunt in het centrum en het (zuid)oosten waardoor u wel weer moet opletten voor deze gevaarlijke toestand.

In het westen stabiliseert de situatie zich verder met (ruim) positieve temperaturen. Tijdens de hele dag waait de wind matig tot vrij krachtig uit het zuiden, later ruimend naar het westen.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken