23 juni 2012 - 2 min. lezen 0 reacties

Goed nieuws voor de zonnekloppers en de blokkende studenten die de laatste hand leggen aan een ‘geslaagde’ examenperiode. Vanaf volgende week woensdag begint het weer uit een serieus ander vaatje te tappen dan dat we de afgelopen weken gewend waren. Het is zelfs niet uitgesloten dat we gedurende enkele dagen maxima bereiken tot boven 25°C. Wij vertellen waarom.

Toenemende hogedrukinvloed

Waar we de voorbije weken en maanden voortdurend geconfronteerd werden met een oostelijke of westelijke stroming, lijkt vanaf woensdag de stroming te kantelen naar zuidelijke variaties. Op dit moment is het in grote delen van Spanje al volop zomer met temperaturen ver boven 30°C. De Benelux mag in het tweede deel van volgende week profiteren van deze (tijdelijk) ‘hitte’.

warme lucht spanje

De warme luchtbel die we op de bovenstaande weerkaart zien ontstaan, zal er later deze week voor zorgen dat een nieuw hogedrukgebied zal ontstaan in de buurt van Italië. Aan de voorzijde van een depressie nabij de Britse Eilanden kan deze warme lucht dan worden opgestuwd naar de Lage Landen met de eerste echte zomerse periode in het vooruitzicht! Aan de grond krijgen we dan maxima rond of iets hoger dan 25°C.

opbouw hogedrukgebied italië

Vanaf woensdag tijdelijk warm

tropische temperaturen op woensdag

Het lijkt er dus meer en meer op dat de weergoden bewust hebben gewacht om het mooie weer te serveren in de tweede decade van juli. Als de weeromslag een feit blijft, zullen we de volgende weerbulletins moeten afwachten. Het is niet onmogelijk dat de stroming geblokkeerd raakt waardoor we vertrokken zijn voor een langere periode met temperaturen boven normaal.

Warm, maar onstabiel weertype

Het nadeel aan de bovenstaande weersituatie is de toenemende kans op flinke onweersbuien door de hoge temperaturen en de latente onstabiliteit (cape). De weermodellen berekenen vooral eind volgende week hoge waardes wat de onstabiliteit betreft, dus vinger aan de pols houden voor (hevig) onweer.

Summerfestival 2012 (Antwerpen-Zuid) is bij deze reeds gewaarschuwd.

Delen

Reacties zijn gesloten.


Verder lezen

Alles bekijken