21 maart 2013 - 2 min. lezen 2 reacties

Aan het eind van een kille en grijze periode nadert een lichtpuntje. Waar er gisteren op veel plaatsen in het centrum en noordoosten van het land nog winterse neerslag viel, wordt het vandaag een stuk aangenamer met kleine neerslagkansen en voldoende ruimte voor opklaringen. Ik zou ervan profiteren, want in en na het weekend wordt de oostelijke stroming vanuit Rusland weer in stelling gebracht!

Een nieuwe winterprik met winterse neerslag in het weekend en koudere temperaturen in de nieuwe werkweek zijn dan zeker niet uitgesloten.

Weerbericht 21 maart

Op dit moment (7:40) vriest het op veel plaatsen in de Benelux. Enkel het uiterste westen (provincie West-Vlaanderen) heeft positieve 2m temperaturen. Deze trend gaat zich de komende uren naar het oosten uitbreiden met geleidelijk overal temperaturen boven het nulpunt. Enkel in de Ardennen / gebieden ten zuiden van Samber en Maas blijft het iets langer vriezen met de nodige kansen op rijm – en ijsplekken.

Extra: opvallend is dat de temperatuur in een groot stuk van het noordwesten van Europa deze ochtend negatief is. Het moge duidelijk zijn, de winter wordt dit jaar niet verdreven zonder slag of stoot (invloed van een Sudden Stratospheric Warming ?)

De rest van de namiddag blijven we een wisselend weerbeeld aanhouden waarbij de zon de nodige ruimte krijgt om haar werk te doen. Het wordt maximaal 6 – 7 graden en de wind waait meestal zwak uit oostelijke richtingen. Naar de avond toe duikt het kwik opnieuw onder het vriespunt en gaat het overal vriezen. Brrr …

Relevante artikelen rond winterweer

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Wat is het Brown Ocean Effect?

3 uur geleden - 5 min. lezen

Een veiliger huis tijdens noodweer

2 dagen geleden - 3 min. lezen