20 oktober 2012 - 2 min. lezen 0 reacties

In de loop van gisterenavond (19 oktober 2012) verschenen er zowel in het Amerikaanse weermodel als in het Europese bijzonder fascinerende weerkaarten op de lange termijn. Een hogedrukgebied (nu nog ter hoogte van Duitsland) zou de verbindingen gaan maken met een cel van hogedruk ter hoogte van Groenland. Aan de oostelijke zijde van deze hogedrukcel dalen koude luchtmassa’s af richting het zuiden van Europa.. De gevolgen zouden wel eens behoorlijk ‘witjes’ kunnen zijn (zie bericht onderaan).

Weerbericht 20 oktober

Vandaag weinig spectaculaire zaken te melden. De wolk met Saharazand beïnvloedt nog steeds de Benelux (door de diepe krachtige stroming in de hoogte = WAA) waardoor er bij regenval een laagje stof/zand kan achterblijven op de wagens. Daarbuiten moeten we eerlijk zijn, de nazomerse periode heeft toch wel iets van haar pluimen verloren. De temperaturen schommelen deze voormiddag tussen 12 en 15 graden op de meeste plaatsen en regelmatig kan er een drupje regen vallen (vooral in het westen).

Deze namiddag knapt het weerbeeld een beetje op door opklaringen vanaf het zuidoosten. In het centrum en oosten kan het dan tijdelijk wat aangenamer worden. De maxima schommelen rond 18°C waar de opklaringen zich kunnen manifesteren. In een ander geval blijft het iets frisser met 16°C. De wind waait zwak uit noordoostelijke richtingen.

Dat het bijzonder spannende tijden zijn voor een weeramateur, meteoroloog? Dat hoef ik niet meer te herhalen. We zien volgende week de temperatuur een flinke duik nemen (zie ook dit bericht) met als gevolg dat er volgend weekend wel eens wat winterse neerslag kan gaan vallen (vooral boven 200 m en in de Ardennen)… We volgen het voor u op en leg de winterbanden alvast maar klaar!

sneeuw eind oktober

Bron kaartje: wetter3.de

Delen

Reacties zijn gesloten.


Verder lezen

Alles bekijken