20 april 2013 - 2 min. lezen 1 reacties

Deze ochtend en voormiddag zal het voor de fruittelers in grote delen van Nederland bang afwachten zijn of de nachtvorst schade heeft toegebracht aan de bloesems. Op sommige plekken zakte het kwik tot -5 graden of net ietsje lager met de grens van Duitsland. Behoorlijk negatieve minima voor de laatste twee weken van april. In België liep het niet zo’n vaart. Enkel in de Ardennen ging het kwik licht negatief (tussen 0 en -1°C).

Weerbericht 20 april

Reeds vanaf de ochtend krijgt een groot deel van de Benelux te maken met opklaringen. Enkel in het uiterste zuidoosten van België hangt er meer bewolking. De temperatuur schommelt tussen 3 en 5 graden in het Vlaamse binnenland. In Wallonië blijft het iets frisser met gemiddeld 2°C. De wind is gedraaid richting noordoostelijke tot noordelijke hoek.

De zonnepanelen zullen zich vandaag tegoed kunnen doen aan de vele uren zonneschijn die op het programma staan. Ik verwacht dat we weinig tot geen last zullen ondervinden van wolkenvelden. Het kwik kan hierdoor stijgen richting 11 tot 12 graden. Hogere temperaturen zitten er niet in vanwege de windrichting en de koude Noordzee. De wind waait meestal matig uit noordelijke richtingen.

Tijdelijk warmer en daarna de afstraffing?

De weerpluim van 19 april 2013 liegt er niet om. In het tweede deel van de nieuwe werkweek gaat het tijdelijk opwarmen door een mobiele wig van hogedruk. Echter, vanaf vrijdag zijn we het mooie weerbeeld (eventjes) kwijt met een inzet van een noordelijke luchtstroming. Het spreekt voor zich dat het in samenwerking met een koude Noordzee vrij koud dreigt te worden. Overdag met moeite 6 – 7 graden en tijdens een hevige bui op zaterdag kan er lokaal natte sneeuw / hagel naar beneden vallen. We houden dit voor jullie in het oog.

Een sterk dalende temperatuur na een warme donderdag. Tevens nemen de neerslagkansen toe waardoor het weerbeeld wisselvallige trekjes gaat vertonen. Onweer, hagel in Vlaanderen en wat lichte winterse neerslag in de Ardennen is dan niet uitgesloten.

Bron kaartje: knmi.nl

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Wat is het mysterieuze Sint-Elmsvuur?

4 dagen geleden - 5 min. lezen