17 augustus 2012 - 2 min. lezen 0 reacties

Wat een zomerdag zal het worden! Vandaag bereikt de warme (zeg maar tropische) lucht de Benelux en dat gaan we direct gaan ondervinden in maxima die dichtbij 30°C zullen schommelen op vele plaatsen. Hierbij wil ik ook waarschuwen voor een hoge UV-index in de namiddag en de mogelijke overschrijding van de ozonconcentraties. De zware fysieke inspanningen beperken tussen 13:00 -17:00 is dan ook sterk aangewezen.

Weerbericht 17 augustus

Deze voormiddag heeft de zon het nog wat moeilijk in het westen om vlot tevoorschijn te komen. In de rest van het land is het eerder half bewolkt en daar kan de temperatuur gauw stijgen richting een zomerse 25°C. Later en vooral naar het einde van de voormiddag zullen er ook meer en meer opklaringen verschijnen in het westen van het land. De wind waait zwak uit zuidelijke richtingen.

  • Waar zijn er momenteel wolken?

Op en na de middag klimmen de maxima verder richting een tropische 30°C. De temperatuur op 1499 m bedraagt immers 14-15°C en dat is in de huidige tijd (seizoen) voldoende voor dergelijke maxima aan de grond. De wind blijft uit het zuiden waaien en de bewolking verdwijnt als sneeuw voor de zon. Het is warm en rustig zomerweer.

Deze avond blijft het nog lang nagenieten met een heel traag dalende temperatuur. Voor middernacht zie ik de temperatuur niet onder 20°C duiken en dat levert waarschijnlijk heel veel terrasjes op in de binnenstad! Waarom ook niet! Profiteren mensen, want de weerkaarten lijken de finale van de zomer 2012 te hebben ingezet!

We bevinden ons de komende 48 uur in extra tropische lucht. Dat betekent dat het kwik richting 35°C gaat pieken en zondag wordt dat afgestraft door (hevige) onweders die lokaal zeer zwaar kunnen uitpakken. De experimentele hagelkaarten laten in de avond waardes opduiken tot maximaal 8 cm! Er heerst daarbij een enorme cape/energie in de atmosfeer dus dat kan behoorlijk gevaarlijk worden!

Enig minpunt is de hoeveelheid vocht in de atmosfeer en de hoge CIN die de buienvorming kan tegenwerken. Als beide componenten blijven tegenwerken kan er zelfs helemaal niets gebeuren. In de volgende bulletins meer informatie!

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.

Reacties zijn gesloten.


Verder lezen

Alles bekijken

De invloed van het weer op Formule 1

3 dagen geleden - 5 min. lezen
27

Donderdag regen en veel wind, maar hoeveel?

20 februari 2024 - 4 min. lezen