17 maart 2013 - 2 min. lezen 11 reacties

De sneeuw gaan we vandaag snel vergeten. Er zijn namelijk enkele kansen op onweders vanuit Frankrijk. Deze worden gevoed door een lichte onstabiliteit (cape) en een overlap met windschering. Deze laatste parameter komt vooral goed te liggen in het noordwesten van Frankrijk waar ze bijgevolg een grotere kans hebben op een tuba of lokale windhoos. Het moge duidelijk zijn, de winter mag snel plaats maken voor heerlijke plaatjes van buien en onweders!

Wisselvallig met onweerskans

Vandaag domineert een grootschalig lagedrukgebied boven de Britse Eilanden ons weer. Aan de voorzijde van dat systeem wordt warmere lucht ontrokken aan het Afrikaans continent. Hierdoor warmt het in Spanje geleidelijk wat op met voorjaarsachtige toestanden (vandaag mogelijk +20 graden). Dat in groot contrast met de weersituatie in Rusland waar een koude luchtbel nog steeds voor strenge vorst en sneeuwval zorgt.

In de voormiddag verwacht ik verspreid in het land enkele opklaringen die worden afgewisseld met bewolkte periodes. De temperatuur schommelt in Vlaanderen tussen 6 en 8 graden. In de Ardennen is het kwik inmiddels ook positief geworden (1-2 graden). Gevolg is dat het sneeuwdek daar niet lang meer zal standhouden. De wind waait zwak tot matig aan zee uit zuidelijke richtingen.

onweerachtig weerbericht 17 maart
De onweerskans volgens Estofex.org

Deze namiddag verhoogt de buienkans door een dagelijkse gang (temperaturen in combinatie met koudere bovenluchten). Vooral in het noordwesten van het land verwacht ik dan de nodige neerslag in de vorm van (intense) buien. Deze kunnen hagel en onweer produceren. Het wordt vandaag maximaal 8 graden en daarmee leven we toch 2-3 graden onder onze stand in maart.

UPdate 18 maart 2014

Alle artikels op deze weerblog worden regelmatig gecontroleerd op de juistheid ervan. Indien nodig worden er ook pagina’s toegevoegd die aansluiten bij de inhoud van het artikel.

Zo kunnen mensen vanaf augustus 2014 ook terecht op de pagina “Het weer op uw locatie“. We presenteren daar het weerbericht voor meer dan 800.000 locaties binnen Europa. Handig en gratis!

Delen


Verder lezen

Alles bekijken
7

Lokaal weer veel regen op vrijdag 12 juli

1 dag geleden - 5 min. lezen
45 Waarschuwing voor hevig onweer!

Hevig onweer op dinsdag 9 juli 2024

4 dagen geleden - 5 min. lezen