Eindbalans van de tornado outbreak

Gisteren was het in de Verenigde Staten dus alle hens aan dek. Het Storm Prediction Center kwam opzetten met een HIGH risk voor tornado’s en 45 % kans op een daadwerkelijk touchdown. In de loop van gisterenavond begonnen zich dan al snel enkele discrete supercells te ontwikkelen in de buurt van Nebraska en Oklahoma. In totaal registreerden men meer dan 95 tornado’s waarvan sommige door dorpen trokken met significante schade en hagelstenen. We kunnen dus spreken van een ware outbreak.

De stormchaser Tim Samaras (bekend van de afleveringen rond ‘Stormchasers’) was er bij en kon de onderstaande beelden schieten. Let op de brede kolk aan de grond en de sterke inflow in de bui. We spreken hier van een F3, lokaal F4 op de schaal van Fujita.

Stormjagers krijgen tornado outbreak in beeld

Supercells ook in België

Onweersbuien met een heftig karakter (type supercells) zijn ook in België en Nederland mogelijk. Veelal ontstaan ze wanneer warme lucht wordt verdreven door een koufront uit het zuidwesten. Met een vleugje windschering / windshear worden deze buien dynamisch geladen waardoor ze roterende bewegingen veroorzaken. Deze roterende luchtstroom kan zich dan naar het aardoppervlak bewegen indien de omstandigheden daarvoor optimaal zijn. Er bestaan 2 soorten supercells – u kan het verschil hier lezen.

Een tornado outbreak in de Lage Landen is zeldzaam. Veelal gaat het dan om georganiseerde buien op 1 lijn die telkens een (kleinere) tornado veroorzaken. Dit kan zowel gebeuren in de winterperiode (low topped) of in de zomerperiode.

Bron: spc.noaa.gov

Lees ook eens:

Nachtvorst in april en de eerste 20 graden in zicht

De afgelopen dagen hadden we regelmatig te kampen met nachtvorst. Op enkele plekken in het oosten van Nederland en de Ardennen kwam het plaatselijk zelfs tot matige vorst op neushoogte. Uiteraard is het bij vorst in het lenteseizoen steeds oppassen voor...

YoniLees dit artikel >
Zacht lenteweer in aantocht!

De afgelopen dagen verliepen zeer zonnig in de Benelux, maar wel iets te fris voor de tijd van het jaar. De temperaturen schommelden vaak rond 10 graden, waar we normaal recht hebben op 12-13 graden. Daar wordt aan gewerkt. Vanaf zondag halen we 18 tot...

Matthias BarbierLees dit artikel >