15 april 2012 - 2 min. lezen 0 reacties

Gisteren was het in de Verenigde Staten dus alle hens aan dek. Het Storm Prediction Center kwam opzetten met een HIGH risk voor tornado’s en 45 % kans op een daadwerkelijk touchdown. In de loop van gisterenavond begonnen zich dan al snel enkele discrete supercells te ontwikkelen in de buurt van Nebraska en Oklahoma. In totaal registreerden men meer dan 95 tornado’s waarvan sommige door dorpen trokken met significante schade en hagelstenen. We kunnen dus spreken van een ware outbreak.

De stormchaser Tim Samaras (bekend van de afleveringen rond ‘Stormchasers’) was er bij en kon de onderstaande beelden schieten. Let op de brede kolk aan de grond en de sterke inflow in de bui. We spreken hier van een F3, lokaal F4 op de schaal van Fujita.

Stormjagers krijgen tornado outbreak in beeld

Supercells ook in België

Onweersbuien met een heftig karakter (type supercells) zijn ook in België en Nederland mogelijk. Veelal ontstaan ze wanneer warme lucht wordt verdreven door een koufront uit het zuidwesten. Met een vleugje windschering / windshear worden deze buien dynamisch geladen waardoor ze roterende bewegingen veroorzaken. Deze roterende luchtstroom kan zich dan naar het aardoppervlak bewegen indien de omstandigheden daarvoor optimaal zijn.

Een tornado outbreak in de Lage Landen is zeldzaam. Veelal gaat het dan om georganiseerde buien op 1 lijn die telkens een (kleinere) tornado veroorzaken. Dit kan zowel gebeuren in de winterperiode (low topped) of in de zomerperiode.

Bron: spc.noaa.gov

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Wat is het Brown Ocean Effect?

1 dag geleden - 5 min. lezen

Een veiliger huis tijdens noodweer

2 dagen geleden - 3 min. lezen