13 april 2013 - 2 min. lezen 3 reacties

De eerste onweders waren een feit. Gisteren op 12 april trokken diverse buienlijnen doorheen de Benelux met vrij hoge bliksemactiviteit, hagel en windstoten. Een leuke opwarming, maar natuurlijk niet het grote werk door een te lage cape en onvoldoende windschering in de onderste niveaus van de troposfeer. Onderstaande afbeelding is de bliksemdata die werd gegeneerd door de live onweerradar.

We zien heel goed dat de buienlijnen in het westen van België minder actief waren dan in het centrum en het oosten van de Benelux. Daar werd er meer onweer gerapporteerd (cape en windschering waren in die omgeving later in de namiddag iets beter). Doch ben ik zeker tevreden, want ook in Waregem was de eerste donderslag van april 2013 te horen.

Weerbericht 13 april

Deze ochtend houden we het op de meeste plaatsen droog. Vooral boven het noorden en zuidoosten van het land hangt er wat meer bewolking, maar ik verwacht geen neerslag. Elders zijn er opklaringen aanwezig bij een zwak tot matige bries uit zuidzuidwestelijke richtingen. De temperaturen schommelen in de voormiddag tussen 8 en 10 graden. Enkel in de Ardennen is het frisser met 4 – 5 graden.

Deze namiddag komt een warmtefront dichterbij met de nodige neerslag boven het noordwesten van Frankrijk. Deze periodes met lichte regen of regen bereiken ons tijdens de avond en verlaten ons in het tweede deel van volgende nacht. De maxima schommelen deze namiddag tussen 13 en 15 graden. De wind blijft nog steeds matig blazen uit zuidwestelijke richtingen.

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken

De invloed van het weer op Formule 1

3 dagen geleden - 5 min. lezen
27

Donderdag regen en veel wind, maar hoeveel?

20 februari 2024 - 4 min. lezen