Zware aardbeving Sumatra

Vanochtend omstreeks 08:38 werd de streek rond Sumatra (Azië) opnieuw getroffen door een zeer zware aardbeving. Deze aardbeving had een eerste hoofdschok van 8.6 op de schaal van richter en enkele uren later volgden nog 7 andere naschokken. De zwaarste naschok (8.2) ontstond rond 10:43. Er is reeds een tsunami-alarm afgekondigd, maar op dit moment zijn er nog geen concrete berichten beschikbaar. De onderstaande kaarten zijn afkomstig van het USGS en laten de omgeving zien van de aardbeving en de twee zwaarste schokken.

Zware aardbeving Sumatra / eventueel tsunami

zware aardbeving sumatra 2012

Locatie aardbeving.

eersteschok11april2012

Eerste schok met een magnitude van 8.6

zwarenaschok11april2012

Zware aardbeving op 26 december 2004

Iedereen herinnert zich nog de beelden van zondag 26 december 2004. Toen werd de streek van Sumatra getroffen door een aardbeving met een magnitude van 9 op  de schaal van richter. Een verwoestende tsunami trok vanaf de kust het land binnen. Meer dan 200 000 doden was de trieste eindbalans.

UPdate 31 januari 2014 ~ sinds enkele weken werd het artikel met de actuele aardbevingen bijgewerkt met een nieuwe detectie. De aardschokken worden bijna live gemonitord en gevisualiseerd met cirkels. Zeker de moeite waard om even te kijken.

Bron kaartjes: usgs.gov

Lees ook eens:

Nachtvorst in april en de eerste 20 graden in zicht

De afgelopen dagen hadden we regelmatig te kampen met nachtvorst. Op enkele plekken in het oosten van Nederland en de Ardennen kwam het plaatselijk zelfs tot matige vorst op neushoogte. Uiteraard is het bij vorst in het lenteseizoen steeds oppassen voor...

YoniLees dit artikel >
Zacht lenteweer in aantocht!

De afgelopen dagen verliepen zeer zonnig in de Benelux, maar wel iets te fris voor de tijd van het jaar. De temperaturen schommelden vaak rond 10 graden, waar we normaal recht hebben op 12-13 graden. Daar wordt aan gewerkt. Vanaf zondag halen we 18 tot...

Matthias BarbierLees dit artikel >