11 april 2013 - 2 min. lezen 7 reacties

Ons weer wordt de komende dagen in grote mate bepaald door een uitdiepend lagedrukgebied boven de Atlantische Oceaan. Met een kerndruk van 970 – 975 hPa is het laag voldoende goed ontwikkeld om warme lucht vanuit Afrika richting het noorden te transporteren. Daarmee worden wij geconfronteerd op zaterdag en zondag.

Die dagen belooft het aangenaam zacht tot warm te worden met maxima boven 15°C. Kanttekening: op zaterdag moeten we rekening houden met neerslag.

opstoot zachte lucht
Deze weerkaart schetst de situatie voor zondag 03:00. We zien een flinke depressie warme lucht naar het noorden van Europa opstuwen. Dat resulteert zondagnamiddag in maxima rond 20 graden.

TIP: onze lenteverwachting voor het jaar 2013

Weerbericht 11 april

Forse buien

We hoeven vandaag geen hoogzomer te verwachten. Op de meeste plaatsen is het wisselend tot zwaarbewolkt met actuele temperaturen tussen 10 en 12 graden. De wind waait zwak tot matig uit zuidwestelijke richtingen. De komende uren behouden we dit weerbeeld met geleidelijk meer neerslagkansen voor het zuidoosten van België (regio ten zuiden van Samber en Maas). Het KMI voorspelt tevens een kans op onweer. U kan dat live volgen op onze eigen onweerradar

Wat op zondag?

Het ziet er nog steeds bijzonder goed uit wat de temperaturen betreft. Eerder deze week lieten we kaartjes zien met daarop temperaturen tot 20°C of lokaal nog iets meer. Dat is tot op heden nog steeds hetzelfde gebleven. Een ode aan de weermodellen die daardoor bijzonder consistent en correct de situatie lijken in te schatten!

De hoogste temperaturen worden berekend voor een zone tussen West – en Oost-Vlaanderen (21 – 22 graden), maar ik denk dat de Kempen ook wel vlot zal meedingen in de strijd naar de hoogste temperatuur. De wind waait zwak uit zuidelijke richtingen bij een wisselende bewolking.

nog zachter benelux
De weermodellen zijn nog iets ‘zachter’ geworden met het dichterbij komen van de datum. Dit is een beetje atypisch, want meestal wordt het minder warm of trekt de warmte sneller doorheen de Benelux.

Bron kaartje: meteociel.fr – wetterzentrale.de

Delen


Verder lezen

Alles bekijken
Bekijk hier het weer voor de komende dagen!

Weersverwachting komende dagen: na wisselvalligheid droger halfweg de week

2 dagen geleden - 3 min. lezen
7

Onweerskans zaterdag 20 juli 2024

4 dagen geleden - 2 min. lezen