8 januari 2013 - 2 min. lezen 26 reacties

Zal het lukken of net niet? Weermodellen kiezen de afgelopen 48-72 uur voor winterse weerkaarten vanaf vrijdag. Echter, de vraag is of de winter kiest voor een winterprik of een heus winteroffensief… Volgens de weerdata van deze ochtend zorgt een kleinschalige depressie ervoor dat het slechts bij een winterprik(je) blijft voor de Belgische vrienden.

Voor Nederland zou het koud genoeg blijven om winterse neerslag te genereren. Natuurlijk bevinden we ons nog steeds buiten de betrouwbare termijn, dus voorlopig hecht ik nog weinig waarde aan deze synoptische situatie. Wat de verkoeling betreft, dat is mooi te zijn op de onderstaande weerpluim.

koude weerpluim
De verzameling koude clusters neemt vanaf donderdag gevoelig toe (zie derde grafiek – temperatuur).

Dat betekent een eensgezindheid in de weermodellen en dus een grotere kans op slagen! De OPER (rode lijn) en de CONTROLE (blauwe lijn) gaan allebei voor temperaturen rond het vriespunt vanaf het weekend. In België kan er dan regelmatig regen en/of sneeuw vallen. Het zal afhangen van de precieze locatie van de depressies boven het UK.

Weerbericht 8 januari

Vandaag moeten we herhalen wat we al 48-72 uur aan het vertellen zijn. Het weerbeeld toont zich van zijn saaiste kanten met een zwaarbewolkte voormiddag op de meeste plaatsen. Op sommige plaatsen is het nevelig tot mistig met kans op verminderde zichtbaarheden. Het is iets frisser dan de afgelopen dagen. De temperatuur ligt in de voormiddag tussen 5 – 7°C. In de Ardennen is het kouder met heel lokaal wat winterse neerslag. De wind waait zwak uit zuidelijke richtingen.

Vanmiddag en vanavond verandert er weinig. Enkel in het westen neemt de kans op enkele spaarzame opklaringen toe. Het wordt maximaal 8 tot 9 graden.

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken

De invloed van het weer op Formule 1

3 dagen geleden - 5 min. lezen
27

Donderdag regen en veel wind, maar hoeveel?

20 februari 2024 - 4 min. lezen