6 maart 2013 - 2 min. lezen 2 reacties

Vandaag of liever gezegd vanavond een speciaal weerbericht. Door de grote impact die de weerkaarten de komende dagen zullen hebben op het dagelijks leven heb ik dit weerbericht uitgesteld tot de avond. Op die manier kan ik u de laatste weerdata meegeven (mits u voorgaand artikel hebt doorgenomen omtrent de sterke afkoeling na het weekend ~ herlees het hier).

Weerbericht 6 maart

Vandaag konden we profiteren van een nog zachtere continentale luchtsoort. Deze werd vanaf Afrika via Italië naar onze omgeving gestuwd. In combinatie met flinke zonnige periodes en een uitdrogend briesje uit het zuidoosten werd het een schitterende lentedag. Op veel plaatsen werd het zelfs ruim 15 graden (dit terwijl we maar recht hebben op 10-11 graden). Hopelijk heeft u optimaal genoten, want vanaf vannacht wordt de operatie ‘afkoeling’ ingezet.

Na zondag worden de weerkaartjes..

Het GFS (12:00) en het ECMWF (12:00) berekenen nog steeds een heuse koude-inval voor de Benelux. Dat wordt veroorzaakt door een kern van hogedruk ten westen van Rusland die aan de oostelijke zijde ijskoude (arctische lucht) naar het westen transporteert. We heten dit ook transportkou.

Doordat we ons al in de maand maart bevinden met een hogere zonnestand, zal veel van die ijskoude lucht overdag teniet worden gedaan. Doch is deze luchtsoort van die mate agressief dat we ook nu nog moeten rekening houden met een ijsdag overdag en lichte tot matige vorst ‘s nachts. In principe is er begin volgende week ook kans op sneeuwval (al dan niet kleine hoeveelheden).

ijskoud weerbericht 6 maart
Weerkaart met de gegevens van het Amerikaans weermodel voor volgende week woensdag.

Temperaturen zakken in de nacht vlot richting -5°C in België terwijl ze centraal in Duitsland bibberen en beven bij een zeer extreme -20°C ! De dauwpunten gaan dus nog een pak lager liggen. Vaak wordt de soep niet zo heet gegeten als ze wordt opgediend. Daarom zijn we er ons van bewust bij NoodweerBenelux dat we de weerkaarten moeten blijven analyseren! Dagelijks vindt u bij ons dan ook de updates terug!


Verder lezen

Alles bekijken