5 december 2012 - 2 min. lezen 17 reacties

In deze weersverwachting vindt u ook ons waarschuwingskaartje wat betreft sneeuw en winterse neerslag in het algemeen. De laatste weerdata laat voor menig winterliefhebber een ‘domper’ ontstaan vandaag. De 2m temperatuur alsook het dauwpunt zouden maar slechts tergend langzaam dalen. Hierdoor valt de grootste neerslaghoeveelheid ten noorden van Samber en Maas als liquide neerslagvorm.

Ten zuiden van deze grens blijft de winter standhouden en valt er nog zo’n 4 – 6 cm verse sneeuw.. Het moet tegelijkertijd wel gezegd worden dat een kleine fluctuatie in de temperatuur een groot gevolg kan hebben in Vlaanderen. Dat betekent dat als het dauwpunt lager uitvalt dan berekend, we ook af te rekenen krijgen met sneeuwbuien.. Erg precair allemaal!

winterse prognosekaart
Zoals u kan zien heeft enkel de Ardennen een gerede kans op flinke sneeuwaccumulatie (sneeuw die blijft liggen).

Elders zal het eerder een mengelmoes zijn van korrelhagel, natte sneeuw en/of regenval. Een triestige toestand voor de winterliefhebbers aldaar. Doch blijf ik ervan overtuigd dat er morgen niet veel nodig is om ook bij ons sneeuw te genereren, we volgen het op.

Bekijk vandaag de weerwaardes van Weerstation Waregem (zuiden van West-Vlaanderen) om de situatie op uw eigen locatie in te schatten. Ligt het dauwpunt beneden 1°C en de temperatuur in thermometerhut rond 2°C, dan is sneeuw mogelijk.

Weerbericht 5 december

De temperaturen halen vandaag maximaal 6°C aan de kust (met medewerking van de Noordzee natuurlijk en de  aanlandige wind). Elders in het binnenland blijft de temperatuur steken rond 4°C. In intensieve buien daalt de temperatuur gevoelig en is zoals eerder gezegd winterse neerslag niet uitgesloten. De wind waait matig tot vrij krachtig uit noordelijke richtingen.

Indien deze ochtend de run van GFS, ECMWF of UKMO andere signalen laten zien voor vandaag, zal ik hier in dit artikel updates doorvoeren. Via reacties van andere mensen blijft u ook op de hoogte van de toestand van het weer in de Benelux (België – Nederland en Luxemburg). U kan éénvoudig deelnemen door hieronder uw reactie te plaatsen.

Gisteren kwamen er in Nederland felle winterse buien tot ontwikkeling. Zo mag ik u laten genieten van onderstaande mammatus. Deze naam wordt gegeven doordat de bewolking vrouwelijke vormen aanneemt.

mammatus nederland
Foto: XTREMEWEATHER1

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

15 uur geleden - 5 min. lezen

Wat is het mysterieuze Sint-Elmsvuur?

3 dagen geleden - 5 min. lezen

Saharastof versnelt smelt in de Alpen

4 dagen geleden - 4 min. lezen