2 augustus 2012 - 2 min. lezen 0 reacties

Met het volgend weerbericht bieden we graag een voorbeschouwing op de weersituatie die zich volgende week zou kunnen voltrekken over de Benelux. Een interessante configuratie met een diepe zuidelijke stroming en hoge maxima kan zich dan kunnen ontfermen over een groot deel van West-Europa met mogelijk de eerste maxima richting 35°C.

Aangezien de termijn nog steeds meer dan 7 dagen bedraagt, moeten we deze weersverwachting voorlopig enkel indicatief hanteren. Pas na het weekend zal er meer duidelijkheid ontstaan over het hoe, waar en wanneer.

Spaanse hitte op weg naar de Lage Landen?

Diverse weermodellen waaronder de twee voornaamste (ECMWF voor Europa en GFS voor Amerika) suggereren in het weekend en in het eerste deel van volgende week een ander weerpatroon dat hetgeen we tot nu toe gewend zijn geweest. Regelmatig kregen we de straalstroom integraal boven onze contreien en waren neerslagzones dan ook nooit veraf. Daar lijkt verandering in te komen.

Op de onderstaande weerkaart heb ik de positie van de meest belangrijke straalstroom omcirkeld. We zien dat er zich meerdere segmenten van de straalstroom over Europa bevinden, maar diegene in het cirkeltje lijkt verantwoordelijk te worden voor een mogelijk (zeer) warm intermezzo.

positie straalstroom

Doordat deze straalstroom erg zuidelijk gepositioneerd ligt, wordt aan de voorzijde van de bijhorende depressie tropische lucht vanuit Afrika naar het noorden gestuwd. Doordat de depressie dan ook nog eens stationair lijkt te blijven voor de Portugese kust kan het tijdelijk enkele dagen zeer warm worden in België (zie ook de temperatuur op 850 hPa / 1499 m)

Aan de grond (thermometerhut) moeten we dan ook in ons land rekening houden met tropische maxima boven 30°C. Boven Frankrijk kan het kwik dan vlot 35°C halen. (althans volgens de beschikbare weerdata op 2 augustus 2012)

Aangezien het hier gaat om een korte voorbeschouwing/indicatie zal ik er voorlopig nog weinig details aan spenderen, maar het lijkt erop dat de zomer van 2012 een tweede flinke cartouche kan verschieten in de eerstvolgende 5-10 dagen. Van mijn part = laat maar komen!

Bron kaartjes: meteociel.fr / weer.nl

Delen

Reacties zijn gesloten.


Verder lezen

Alles bekijken

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

2 uur geleden - 5 min. lezen

Wat is het mysterieuze Sint-Elmsvuur?

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Saharastof versnelt smelt in de Alpen

3 dagen geleden - 4 min. lezen