30 augustus 2016 - 3 min. lezen 25 reacties

De grote vakantie is opnieuw voorbij gevlogen. De start van het nieuwe schooljaar lijkt zomers te verlopen. Dankzij een uitloper van het hogedrukgebied van de Azoren kunnen we genieten van stabiel zomerweer. Donderdag starten we nog met temperaturen rond 23°C maar vanaf vrijdag halen we opnieuw zomerse waarde van 25°C en meer. De nachten beginnen snel te lengen waardoor het flink kan afkoelen. Een jas of dikke trui is tijdens de ochtend zeker niet overbodig.

uitloper hogedrukgebied azoren
De uitloper van het hogedrukgebied boven de Azoren zorgt voor aangenaam zomers weer boven de Benelux.

Zomerse start van het schooljaar

Donderdag starten we de dag met enkele wolkenvelden. De ochtend verloopt fris met temperaturen rond 13°C. In de loop van de dag komen er meer opklaringen vanuit het zuidwesten. De wind waait licht uit het zuidwesten waardoor de maxima kunnen klimmen tot een aangename 23°C. Tegen de avond zijn er overal brede opklaringen waardoor het opnieuw flink kan afkoelen. De nacht van donderdag op vrijdag kunnen de minima zelfs onder de 10°C duiken.

Temperatuur donderdag 1 september
Aangename maxima in de Benelux op de eerste schooldag.

Bewolkte maar toch zomerse vrijdag

Vrijdag starten we de dag fris en wisselend bewolkt. De middag en avond zullen ook grotendeels bewolkt verlopen. Slechts af en toe zal de zon eens verschijnen. Maar ondanks de bewolking lopen de temperaturen toch flink op. De maxima halen een zomerse 25°C. Tijdens de nacht van vrijdag op zaterdag trekt er een neerslagzone over het noorden van Nederland met neerslaghoeveelheden rond 5 l/m². Het belooft wel een zachte nacht te worden met minima van om en bij de 17°C.

minimum temperatuur vrijdag
Vrijdagochtend zal een jas zeker geen overbodige luxe zijn met minima die plaatselijk onder de 10°C liggen.

Wisselvallige zaterdag

Zaterdagochtend verloopt wisselend bewolkt, zon en wolken wisselen elkaar af. De temperatuur klimt opnieuw richting 25°C. In de loop van de middag neemt de onstabiliteit toe waardoor er enkele stevige buien kunnen ontstaan. Lokaal is zelfs een onweersbui niet uit te sluiten. Tijdens de nacht van zaterdag op zondag bereikt een nieuwe regenzone de Benelux. De neerslaghoeveelheden schommelen tussen 5 en 10 l/m² Het wordt een zachte nacht met minima rond 15°C.

Onweerachtige zondag

Zondag lijkt de minst mooie dag van het weekend te worden. In de loop van de dag bouwt de onstabiliteit zich opnieuw snel op waardoor er over de hele Benelux opnieuw stevige buien kunnen ontstaan. In Nederland is de kans op onweer het grootst. Het wordt nog wisselvalliger dan zaterdag. Ook de zomerse temperaturen zijn we kwijt op zondag met maxima van amper 19°C. Tijdens de nacht van zondag op maandag zijn er nog steeds enkele buien actief. De minima schommelen tussen 14 en 16°C.

onstabiliteit zondag
We zien dat vooral boven Nederland de atmosfeer onstabiel zal zijn op zondag.

Na het weekend nazomer?

Maandag lijkt nog wisselvallig te verlopen. Vanaf dinsdag zouden we terug overschakelen naar stabiel en aangenaam weer met geregeld brede opklaringen en aangename maxima rond 23°C. De kans op heerlijk nazomerweer begin september lijkt erin te zitten.

Het hele team van NoodweerBenelux wenst alle kinderen een leuk schooljaar toe! En daarbij vergeten we ook de ouders en grootouders van deze schoolgaande kinderen en jongeren niet die dag in dag uit voor hen klaar staan.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

1 uur geleden - 5 min. lezen

Wat is het mysterieuze Sint-Elmsvuur?

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Saharastof versnelt smelt in de Alpen

3 dagen geleden - 4 min. lezen