3

Ieder jaar zien we het opnieuw gebeuren. De voorspellingen worden mensen om de oren geslaan. Krijgen we deze keer een forse winter met langdurig veel sneeuwkansen en koudere momenten? Wat zal Kerstmis 2023 brengen? Kunnen we genieten van een sneeuwtapijt of blijft het zacht en regenachtig. In dit artikel maken we geen seizoensverwachting, maar wel een kansverwachting op basis van experimentele weermodellen. Leuk om na de winterperiode in de Lage Landen opnieuw te analyseren.

Opnieuw een “verloren” winter?

In tijden van klimaatverandering en een stevige El Nino is het voor Europa altijd koffiedik kijken of de koudere voorspellingen in de weermodellen te zien zijn. Vaak zien we de rode kleuren overheersen en is de kans op een zachte winter procentueel opnieuw groter.

Of het tijdens de winter 23-24 anders gaat zijn, moeten we analyseren door gebruik te maken van het Climate Forecast System (CFS). Dit is een bron die we met de nodige korrel zout moeten gebruiken, want CFS durft wel eens wilde voorspellingen te doen in de koude of warme variant.

CFS is niet bepaald gunstig voor de winterliefhebber in West-Europa. De oranje tinten wijzen op een warmer scenario dan gemiddeld. Merk trouwens de positieve afwijking op boven Scandinavië.

Warmste jaar sinds de metingen?

Terwijl El Niño zorgt voor zeer hoge temperaturen van het zeewater in delen van de Stille Oceaan heeft ook de Atlantische Oceaan behoorlijk wat koorts. De interactie met koude lucht uit het noorden zorgt voor een actieve straalstroom en behoorlijk wat kansen op stormdepressies. Volgens de laatste metingen zal 2023 overigens het jaar worden dat de geschiedenis ingaat als het warmste jaar sinds de metingen.

Data van Copernicus ECMWF (Europees weermodel) voor de maand oktober 2023!

Invloed van Polar Vortex en SSW?

Ieder jaar hopen winterliefhebbers op een sterk ontregelde Polar Vortex op de Noordpool. Een bel gevuld met koude lucht komt dan los van de plek waar deze normaal blijft rondtollen. Deze uitbraken van extreem koude lucht zijn vaak voor delen van Azië en Canada. Voor Europa blijft de impact eerder zeldzaam maar niet uitgesloten.

Het is afwachten of tijdens de winter 23-24 of er ook een Sudden Stratospheric Warming zal ontstaan met haar invloed op de Polar Vortex.

Het Europees weermodel ECMWF berekent een enorme opwarming in de stratosfeer begin december 2023. Als dit zich zou verifiëren, dan zou dat grote implicaties kunnen hebben voor de Europese winter!

Delen


Verder lezen

Alles bekijken