0

Het is de afgelopen jaren vaak triestig geweest in het begin van de winter qua sneeuwhoeveelheid in de Alpen. Dankzij een zuidelijke straalstroom is daar op dit moment weinig sprake van met veel sneeuw op sommige plaatsen. Een intense weststau heeft de afgelopen dagen ook voor veel sneeuw gezorgd in de westelijke Alpen met een sneeuwvalgrens die zakte tot onder 1500 m.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Waarom veel sneeuw in de Alpen?

Een zuidelijke straalstroom laat vochtige oceaanlucht, beladen met vocht, botsen met de Alpen. De lucht is gedwongen te stijgen waardoor de lucht oververzadigd raakt en het begint te regenen of te sneeuwen afhankelijk van het jaargetijde. Op dit moment zijn de bovenluchten volop aan het afkoelen, waardoor het op sommige plaatsen in de Alpen al gesneeuwd heeft tot onder 1000 m.

Lucht botst tegen de Alpen

Dit weekend kan vooral in de noordwestelijke en noordelijke Alpen nog veel neerslag vallen. De neerslag valt overwegend in vaste vorm eerst boven 800m, later stijgend naar 1600-1800m.

Ook begin volgende week blijft de stau aanwezig, al wordt het tijdelijk zachter waardoor de sneeuwvalgrens stijgt tot boven 2500 m. Op veel plaatsen, zeker in de lager gelegen valleien, zal dus regen vallen. Het is pas tegen dinsdagavond en woensdag dat opnieuw koelere lucht zal binnenvallen met een daling van de sneeuwvalgrens tot 1000 m of iets lager.

Tijdelijk zachtere periode in de Alpen met een nulgradengrens tot 3000 m.

In totaal kan er de komende week boven 2500-2800m opnieuw meer dan anderhalve meter sneeuw vallen. In het Mont-Blanc massief zelfs 2 m of iets meer. In de lager gelegen gebieden is dat eerst sneeuw, tijdelijk regen om dan opnieuw over te gaan naar sneeuw, waardoor totale hoeveelheden moeilijk in te schatten zijn.

Algemeen
Lokaal veel neerslag komende week in de noordwestelijke Alpen.

Sneeuw in België

De afgelopen dagen zijn ook de eerste sneeuwvlokken waargenomen op hoogte in België. De traditionele hogere plekjes, boven 500 m, hebben voor het eerst dit winter natte sneeuwvlokken gehad. Voorlopig lijkt het ook daarbij te blijven.

Maandag klimmen de temperaturen opnieuw vlot voorbij 10 graden, waardoor sneeuwkansen onbestaand zijn. In de tweede helft van volgende week wordt het opnieuw geleidelijk koeler, maar ook dan blijven de sneeuwkansen voor de Ardennen zeer klein.

Weerpluim Ardennen

Delen


Verder lezen

Alles bekijken