0

Komende woensdag, 21 april 2021, staat de 85e editie van de Belgische wielerklassieker de Waalse Pijl op het programma. Voor de dames is het de 24e editie. In 2020 kon de race geen doorgang vinden in april. Uiteindelijk werd de koers alsnog gereden in september 2020. In 2021 gaat de koers wel “gewoon” door in april. Helemaal gewoon is het echter niet. Er zijn namelijk geen toeschouwers welkom op de Muur van Hoei. Langs de rest van het parcours mogen wel toeschouwers staan, mits ze zich houden aan de coronamaatregelen uiteraard. Kunnen de toeschouwers droog langs het parcours staan?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Parcours van de Waalse Pijl 2021

Het parcours van de Waalse Pijl (La Flèche Wallonne) heeft over de jaren heen nogal wat veranderingen ondergaan. Tijdens de eerste koers in 1936 startten de renners nog in Doornik. De finish lag toen in Luik. In de jaren daarna is zowel de startplaats als de finishplaats veelvuldig gewisseld. Sinds 1985 ligt de finish op de beruchte Muur van Hoei (Mur de Huy). De hellingspercentages lopen daar op tot 22%!

De start ligt in 2021 in Charleroi. De lengte van de koers is 192 kilometer in totaal. De renners leggen ruim 120 kilometer af voordat ze bij het finalecircuit bereiken. Het finalecircuit telt 32 kilometer. Ze reiden twee volledige rondes en daarna nog een deel van het rondje waarna de Muur van Hoei als finish geldt.

De laatste editie (2020) bij de mannen werd gewonnen door de Zwitser Marc Hirschi. Bij de dames zegevierde Anna van der Breggen. Dit jaar zien we een extreem sterk deelnemersveld bij de mannen. Zwaargewichten als Primož Roglič, Julian Alaphilippe, Jakob Fuglsang, Michael Woods (vorig jaar 3e) en Alejandro Valverde (recordhouder met 5 overwinningen) zijn allemaal van de partij. Dit belooft spektakel dus!

Het parcours van de dames telt 126,5 kilometer. Eerst een grote ronde van 87 kilometer. Ze komen dan aan bij het finalecircuit (zelfde als bij de mannen). Hier reiden ze één complete ronde, waarna ze nog een deel van de ronde reiden tot op de top van de Muur van Hoei. De afgelopen 6 edities (!) zijn gewonnen door Anna van der Breggen. Het staat dus buiten kijf dat zij ook nu weer de topfavoriete is.

Kan het weer voor nog wat extra spektakel zorgen?

Parcours Waalse Pijl 2021 voor de heren
Parcours Waalse Pijl 2021 voor de heren (Organisatie Waalse Pijl)
Parcours Waalse Pijl 2021 voor dames
Parcours Waalse Pijl 2021 voor dames

Weersverwachting Waalse Pijl 2021

De dames mogen woensdag als eerste van start. Zij starten vrij vroeg, namelijk om 08:35 uur. Het is op dat moment nog fris, ongeveer 6 graden. Rond de start zien we een mix van zon en wolken. Tijdens de dameskoers zullen de wolken echter de overhand nemen. Er zou zelfs een spatje regen kunnen vallen. De noordelijke wind is zwak van kracht (2 Bft). De dames finishen rond 12:15 uur. Het kwik is opgelopen tot een aangename 13 °C.

De heren starten rond 11:15 uur. De temperatuur ligt dan rond 11 graden. De wind zal niet veel in kracht winnen. Uiteindelijk zal deze matig van kracht worden. De renners gaan het naar alle waarschijnlijkheid niet droog houden. Er wordt in de middag een CAPE waarde tot 500 J/kg verwacht. Dit in combinatie met een windschering tot 10 knopen kan voor single cell onweersbuien zorgen. Naar verwachting komen de renners rond 16:30 uur over de finishlijn. De temperatuur ligt dan rond een graad of 14.

  • Bekijk de bliksemactiviteit live via onze onweerradar!

Er is dus een kleine kans op onweer tijdens de Waalse Pijl 2021. Maar ook als het onweer uitblijft, zal de koers waarschijnlijk spectaculair worden, met als climax de Muur van Hoei!

Maximumtemperatuur woensdag 21 april 2021

Delen


Verder lezen

Alles bekijken