Weersverwachting komende dagen: onstabiel weerpatroon
De meteorologische herfst is officieel begonnen. Zien we vroegtijdig de komst van depressies en een actievere straalstroom op de Atlantische Oceaan? Bij het analyseren van de verschillende weermodellen zien we vooral veel hogedruk primeren in de buurt van Europa. Daartussen bevinden zich lagedrukgebieden die lokaal veel regen zullen veroorzaken in de buurt van de Benelux. Het gevaar bestaat dat zo’n hoogtelaag in onze buurt komt te liggen en vervolgens zorgt voor excessieve neerslag.
- Ontdek ons ook op X en Facebook
- Bekijk de laatste livestream op Youtube
Onstabiel op maandag
Bij het begin van de nieuwe werkweek moeten we rekening houden met een “vore” die boven de Benelux komt te liggen. Dit markeert ook gevoelig warmere en vochtige lucht. Dat resulteert op haar beurt in een hoge onstabiliteit die wordt opgebouwd. Het is de verwachting dat in de loop van maandag in de namiddag het één en ander zal resulteren in fikse regen- en onweersbuien. Omdat de CAPE hoog is en de windschering eerder laag, gaan we uit van pulse-buien. Dit veroorzaakt lokaal wateroverlast.
Hoogtelaag tolt rond in onze omgeving
De weerkaarten voor de komende dagen erna zijn behoorlijk complex en gebonden aan een hoge onzekerheidsmarge. Dat heeft te maken met een lagedrukgebied dat via de Britse Eilanden opschuift naar het westen van Frankrijk. Zo’n hoogtelaag of koudeput kan extra onstabiliteit veroorzaken en opnieuw zorgen voor intense buien.
Uit de analyse van het allerlaatste weermodel zou dat lagedrukgebied over het westen van Frankrijk komen te liggen met vooral daar veel neerslag. Een kleine verschuiving in de weermodellen is echter nog perfect mogelijk waardoor de impact voor de Lage Landen stijgt.
Toenemende wisselvalligheid
Gaan we de weerpluim analyseren voor de iets langere termijn, dan zien we nog steeds mogelijkheden op zomerse temperaturen van 25°C en meer. Wat opvalt is de neerslagpluim, de droge omstandigheden worden nu meer en meer vergezeld door buien. Dat kunnen van tijd tot tijd intense buien zijn waarbij wateroverlast tot de opties behoort.