Weersverwachting komende dagen: wisselvallig einde van februari

Februari was een maand met sneeuw en wisselvallig weer, maar er waren ook langere droge perioden met zon. De komende dagen wordt het opnieuw een stuk minder op de weerkaarten omdat regenzones de Benelux makkelijk kunnen bereiken. De temperatuur blijft daarbij rond normaal schommelen. Volgend weekend wordt het dan tijdelijk droger, maar later zou het opnieuw wisselvallig worden. Het kwik zou dan wel opnieuw boven 10°C uitkomen.
- Weerliefhebber? Volg ons via X en Facebook
- Volg de interessante weerberichten op Youtube
Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.
Algemeen weerbeeld in Europa
Een sturend lagedrukgebied op de Atlantische Oceaan zorgt in het westen van Europa voor de aanvoer van zachte oceaanlucht uit het zuidwesten. Boven het oosten van Duitsland vinden we nog de restanten van de neerslagzone die afgelopen zaterdag over de Benelux trok. Vanuit het westen naderen ook nieuwe neerslagzones en deze trekken de komende dagen over de Benelux. Het belooft dan opnieuw wisselvallig te worden, al blijft de temperatuur eerder aan de zachte kant door de aanvoer uit het zuidwesten.

In het (zuid)oosten van Europa wordt nog koude lucht aangevoerd vanuit het noordoosten. De temperatuur ligt daar dan ook rond of onder het vriespunt. In het zuidwesten is de aangevoerde lucht een pak zachter met op het Iberische Schiereiland temperaturen tussen 15 en 20 graden. Bij ons is het iets minder zacht met temperaturen rond 13°C, al is dat ook zeer royaal voor de tijd van het jaar. Koning Winter wordt zo geleidelijk verdreven uit Europa…

Weersverwachting komende dagen
Al in de nacht van zondag op maandag trekt een neerslagzone over de Benelux. Maandag start dus zwaarbewolkt met af en toe perioden van (lichte) regen. In de loop van de voormiddag nadert een nieuwe neerslagzone vanuit het westen en begint het harder te regenen. Tegen de avond verlaat de neerslagzone dan het oosten en kunnen enkele opklaringen binnenschuiven vanuit het westen. De bewolking blijft wel overheersen. De maxima schommelen tussen 6 en 11 graden met een matige tot vrij krachtige bries (4-5 BFT) uit het zuidwesten.

Dinsdag start overwegend zwaarbewolkt, al zijn enkele opklaringen mogelijk. Vooral in het zuiden zijn deze maar van tijdelijke aard, want geleidelijk nadert een nieuwe neerslagzone. In de loop van de dag begint het dan ook te regenen in het zuidelijke deel van de Benelux. Meer naar het noorden blijft het langer droog, al kan ook op het einde van de dag daar wat neerslag vallen. De maxima schommelen tussen 8 en 12 graden. De wind is zwak veranderlijk, maar wordt later op de dag zwak tot matig uit het noorden.

Woensdag start nog met eventueel wat regen in het oosten, elders zijn al brede opklaringen. Geleidelijk wordt het ook in het oosten droog met brede opklaringen. De opklaringen zijn maar van tijdelijke aard, want in de namiddag neemt de bewolking opnieuw toe vanuit het westen op nadering van een nieuwe neerslagzone. In de loop van de namiddag begint het dan ook (licht) te regenen vanuit het westen. De maxima schommelen tussen 6 en 11 graden. De wind waait matig uit het zuidwesten.

Op donderdag zorgt een zwak hogedrukgebied voor overwegend droge weerkaarten, maar in het noorden zijn nog enkele lokale buitjes mogelijk. Doorheen de dag wisselen wolken en opklaringen elkaar dan af. De meeste zon is weggelegd voor de regio’s langs de Franse grens (schaduweffect van het Verenigd Koninkrijk). De temperaturen zakken een beetje en stagneren tussen 5 en 9 graden, lokaal 10 graden langs de Franse grens. De wind is zwak tot matig uit het noordwesten, maar wordt later zwak veranderlijk.

Op de laatste dag van februari, vrijdag, kan in het noorden (hardnekkig) ochtendgrijs ontstaan. In het zuidwesten zorgt een zwakke neerslagzone voor veel bewolking en af en toe wat lichte regen. In de loop van de dag zijn enkele opklaringen mogelijk, maar de bewolking blijft overheersen. De temperaturen blijven stabiel en schommelen tussen 5 en 10 graden.
De wind waait zwak uit oostelijke hoek.

In het eerste weekend van maart bevindt de Benelux zich in een barometrisch moeras. Een hogedrukgebied is wel nabij. Of we daarbij veel zon zullen hebben, zal afhangen van de vorming van ochtendgrijs in de ochtend (onzeker). Die zou dan wel eens hardnekkig kunnen zijn. In de ochtend kan het vriespunt dan ook opnieuw dichtbij komen (bij brede opklaringen). Overdag schommelt het kwik dan rond of iets boven 10 graden.

Zijn er nog kansen op winterweer?
De weerpluim van het Amerikaanse weermodel is op dat vlak vrij duidelijk: er is de komende 14 dagen weinig tot geen kans op winterweer. In het weekend kan het kwik nog eens richting het vriespunt zakken in de ochtendperiode, maar meer dan dat zit er voorlopig niet in. Droge periodes (het weekend) worden afgewisseld door natte perioden. Dit wil niet zeggen dat er geen winterweer meer mogelijk is, maar de kans neemt zienderogen af.

In de afgelopen weerblog was er sprake van een tweedeling in de periode 3-10 maart met natte en droge opties door een lagedrukgebied op de Atlantische Oceaan en een hogedrukgebied boven het Europese vasteland. Wel, het lagedrukgebied lijkt zijn invloed iets te vergroten begin maart, waardoor er een nattere periode aankomt. Later in maart wordt het onzekerder, maar lagedrukgebieden zouden minder prominent aanwezig zijn. De neerslaghoeveelheden zouden dan rond normaal schommelen (maar kan ook droger of natter zijn). De temperatuur zou wel steevast rond of boven normaal schommelen. Een te koude maart lijken we dus niet te krijgen.
