Weersverwachting komende dagen: frisser, maar overwegend droog

Na een week met lentetemperaturen zakt het kwik de komende dagen opnieuw tot rond of zelfs onder normaal. Het wordt dus duidelijk frisser. Uitzonderlijk is dit niet, want maart kan gekenmerkt worden door zachte zuidelijke stromingen (met lokaal 20°C) of koude noord(oost)elijke stromingen met temperaturen onder normaal. De komende dagen krijgen we dan ook te maken met het tweede, maar het blijft daarbij, afgezien van enkele maartse buien, grotendeels droog. Al hangt die verwachting sterk af van de luftmassagrenze boven Duitsland.
- Weerliefhebber? Volg ons via X en Facebook
- Volg de interessante weerberichten op Youtube
Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.
Wat is het weerbeeld in Europa?
Een uitgebreid lagedrukgebied (Storm Jana) bevindt zich ten noordwesten van het Iberische Schiereiland. Aan de oostflank van dat systeem (opgaande tak) wordt zachte lucht richting een groot deel van Europa gestuurd met maxima die ruim boven normaal liggen. Tegelijk vormt een nieuw hogedrukgebied zich ter hoogte van IJsland, wiens invloed de komende dagen steeds groter wordt op de Benelux. Daardoor kan geleidelijk frissere lucht opnieuw een groot deel van Europa bereiken. In Spanje en Portugal blijft het wisselvallige weer aanhouden.

Onderstaande temperatuurkaart voor Europa toont duidelijk aan dat Spanje en Portugal afgelopen week en ook de komende dagen geen ideale bestemming is. Het is er fris, van tijd tot tijd valt er ook regen en/of buien. Elders in Europa is het voorlopig nog zacht, al koelt het ten noorden van de Alpen wel duidelijk af. In het zuidoosten van Europa is het blijvend zacht met temperaturen tussen 15-20 graden, of zelfs iets meer.

Weersverwachting komende dagen
Maandag is de eerste dag van de weersverandering. De stroming krijgt geleidelijk een noordelijkere component, waardoor iets vochtigere lucht onze contreien bereikt. Dit betekent dat maandagochtend vooral de noordelijke helft start met wat (ondiepe) nevel/mist. Elders is het zonnig. In de loop van de dag wordt de mist opgeruimd en zijn overal zonnige perioden. Langs de Franse grens is er steeds wat meer hoge/middelhoge bewolking aanwezig. De temperatuur schommelt tussen 10 en 18 graden. De wind waait zwak veranderlijk, later op de dag komt daar steeds meer een noordcomponent bij.

Dinsdagochtend trekt een zwak koufront van noord naar zuid over de Benelux. De dag start dan ook op veel plaatsen met lage bewolking, maar overwegend droog. Vooral in het zuiden van de Benelux kan er af en toe wat regen of een bui vallen. In de loop van de dag schuift de wolkenband verder naar het oosten en schuiven opklaringen binnen vanuit het westen. De aangevoerde lucht is een pak frisser met maxima tussen 7 en 10 graden. In het zuiden kan het kwik nog tot boven 10 graden klimmen. De wind waait zwak tot matig uit het noorden.

Woensdag zorgt een hoogtelaag voor een opleving in buienactiviteit. Op 5,5 km hoogte zakt het kwik richting -30°C, waardoor er af en toe enkele maartse buien kunnen vallen. Tussendoor is ook ruimte voor enkele (brede) opklaringen. Tegen de avond neemt de buienneiging opnieuw af. De temperatuur schommelt tussen 3 en 9 graden. De wind waait zwak, soms matig, uit het noorden tot noordwesten.

Donderdag zorgt een kleine hogedrukwig voor overwegend droog en rustig weer. De dag start met ochtendgrijs (nevel/mist), maar die wordt in de loop van de dag opgeruimd. Vervolgens is er een afwisseling van wolkenvelden en enkele opklaringen. Lokaal is een bui mogelijk. Aan de maxima verandert niet veel. Die blijft schommelen tussen 5 en 10 graden. De wind waait zwak tot matig uit noordelijke richtingen.

Ook op vrijdag zou het overwegend droog moeten blijven. Een neerslagzone sleept vooral ten zuiden en ten oosten van onze regio (luftmassagrenze). Vooral over het oosten hangt dan veel bewolking met mogelijk ook wat lichte regen, terwijl in het westen enkele opklaringen mogelijk zijn. De temperatuur blijft status quo en schommelt tussen 4 en 10 graden. De wind waait matig uit het noordoosten.

In het weekend overheerst de bewolking. Of er neerslag valt, hangt af van de precieze positie van de neerslagzone. Het Amerikaanse weermodel laat de neerslagzone over de Benelux trekken op zaterdag, maar het Europese weermodel laat het droog blijven. In beide gevallen is er wel veel bewolking aanwezig. De temperatuur blijft ook dan schommelen rond 8-10 graden op veel plaatsen.
Hoe verloopt de rest van maart 2025?
In de weerpluim is de overgang van weertype duidelijk te zien. De temperatuur daalt van ruim boven normaal richting normaal of zelfs tot onder normaal. Vooral in de tweede helft van de week kan er dan ook wat neerslag vallen of een bui (afhankelijk van de precieze positie van de neerslagzones over het Europese vasteland).

Later in de verwachtingsperiode, de week van 17 maart, zou een hogedrukgebied van west naar oost over onze contreien schuiven. Dit zou in eerste instantie opnieuw droge weerkaarten opleveren. Als het hogedrukgebied dan ook werkelijk doorschuift naar het oosten, zou de aangevoerde lucht opnieuw uit het zuidwesten kunnen komen met maxima rond of boven normaal. Of het daarbij droog blijft, hangt ervan af of de Benelux nog onder invloed van dat hogedrukgebied zal liggen of niet. Tegen het einde van maart wordt het signaal een stuk onduidelijker.

Als de neerslagzones de komende dagen zuidelijk/oostelijk genoeg blijven zal er dus niet veel neerslag vallen. Na een zeer natte periode is dit dan ook een welgekomen periode. Voorlopig zitten ook geen grote neerslaghoeveelheden in de verwachting, al kan een kleine verschuiving van de luftmassagrenze in Duitsland voor grote verschillen zorgen!