Weersverwachting komende dagen: Koel met af en toe (winterse) neerslag

De zon heeft afgelopen week minder geschenen dan initieel voorzien werd. Lage bewolking blijft in de winter altijd lastig om te voorspellen en zeker als de drukgebieden een andere vorm of een lichtjes andere positie innemen. Dan mogen de weermodellen nog positief zijn, het kan snel wijzigen. De komende dagen zorgt een hoogtelaag (lagedrukgebied op hoogte) voor overwegend zwaarbewolkt weer met af en toe ook kans op wat (winterse) neerslag. De temperaturen schommelen tussen 0 en 5 graden met in de nacht soms kans op nachtvorst.
- Weerliefhebber? Volg ons via X en Facebook
- Volg de interessante weerberichten op Youtube
Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.
Actueel weerbeeld in Europa
De Europese weerkaart wordt gedomineerd door hogedrukgebieden in het noorden van Europa en lagedrukgebieden in onze omgeving en iets zuidelijker. De straalstroom wordt sterk naar het noorden afgebogen en trekt via IJsland nog verder naar het noorden. Een hoge luchtdruk wil niet per se zeggen mooi weer en dat is iets wat we de afgelopen dagen in de Benelux ook hebben mogen ondervinden.

De hogedrukgebieden zorgen dat het overwegend rustig is in Europa met in het noorden Koning Winter die nog eens zijn intrede mag maken. De temperaturen liggen daar quasi overal onder het vriespunt. Meer naar het zuidwesten kan met een omweg toch zachtere oceaanlucht Europa bereiken met daar ruim positieve temperaturen. Bijhorend zijn ook verschillende neerslagzones aanwezig (verbonden aan verschillende hoogtelagen). Die hoogtelagen zijn ook moeilijk te voorspellen, vandaar dat de weermodellen het de komende dagen vrij lastig hebben.

Weersverwachting komende dagen
Maandag zorgt een hoogtelaag in de buurt van de Benelux voor een lastige weersverwachting. De neerslagzones rondom het laag worden steeds anders berekend in de weermodellen en ook de noordelijke uitbreiding is onzeker. Hoe dan ook start de dag overwegend zwaarbewolkt. Vanuit het zuiden schuift dan geleidelijk (winterse) neerslag België binnen. Deze trekt vervolgens geleidelijk naar het noorden. In de late namiddag volgt een tijdelijk drogere periode, maar later op de avond schuift een nieuwe (winterse) neerslagzone vanuit Frankrijk de Benelux binnen. De maxima schommelen tussen 2 en 5 graden met een matige, soms vrij krachtige, wind uit het noordoosten.

Dinsdag ligt de neerslagzone, verbonden aan het hoogtelaag, nog steeds over het noorden van de Benelux. Daar kan in de ochtendperiode dan nog wat (smeltende) sneeuw vallen. Elders is het overwegend droog, met nog kans op enkele lichte buitjes. Geleidelijk verlaat de neerslagzone de Benelux, maar het blijft overwegend zwaarbewolkt met af en toe nog een licht buitje. Enkele lokale opklaringen zijn mogelijk. De maxima schommelen tussen 1 en 5 graden. De wind waait zwak tot matig uit het zuidwesten, in het noorden nog uit het oosten.

Woensdag ligt het hoogtelaag buiten de Benelux, waardoor het een overwegend droge dag wordt. Af en toe zijn enkele opklaringen mogelijk, zeker in het zuiden van de Benelux, maar elders blijft de nadruk op de bewolking liggen. In het noorden blijft de koudere lucht zich handhaven met maxima rond of net boven het vriespunt. Elders schommelt het kwik tussen 4 en 7 graden. De wind is zwak veranderlijk.

Ook op donderdag blijft de bewolking overheersen en zijn de opklaringen eerder schaars. Het blijft overwegend droog, maar op sommige plaatsen is de bewolking net dik genoeg om wat (winterse) neerslag te produceren. De aangevoerde lucht wordt opnieuw iets koeler met maxima tussen 0 en 5 graden. De wind waait zwak tot matig uit het noorden tot noordoosten.

Op vrijdag zou een nieuw hoogtelaag vanuit het oosten over de Benelux trekken met in de ochtend nog wat (winterse) neerslag. Geleidelijk wordt het dan overal droog en zijn meer opklaringen mogelijk dan de dagen voorheen. De temperatuur blijft onder normaal en schommelt tussen 0 en 5 graden. De wind is zwak veranderlijk.

In het weekend neemt de onzekerheid op de weerkaarten toe, zeker in welke mate het hogedrukgebied ten noorden van de Benelux aanpunt richting de Noordpool. Bij het Europese weermodel gebeurt die aanpunting vrij noordelijk en blijft een uitloper van dat hogedrukgebied in de buurt van de Benelux. De lagedrukgebieden volgen een zuidelijke koers. Op die manier verandert weinig aan het weerbeeld in het weekend met rustige condities, veel wolken en temperaturen tussen 0 en 5 graden. Het Amerikaanse weermodel toont in de meest recente run ongeveer dezelfde ontwikkeling.

Wat met het einde van februari?
De weermodellen hebben het duidelijk flink lastig met de positie van de drukgebieden in de buurt van onze omgeving. Dit is ook logisch, omdat de straalstroom sterk verstoord is (en dus sterk meandert). Dit uit zich dan ook in de weerpluim van het Amerikaanse weermodel. Na het weekend laten verschillende leden van het ensemble de temperatuur zakken tot rond of onder het vriespunt overdag. In dat geval kan continentaal arctische lucht onze regio bereiken. Verschuiven de drukgebieden een beetje westelijker, dan komt onze regio sneller in een zuidwestelijke stroming met toenemende neerslagkansen en ook een stijging van de temperatuur (tot zelfs rond of boven 10 graden).

Wat het meest waarschijnlijke scenario is, is moeilijk te voorspellen. De verschillende operationele weermodellen laten consistent koudere lucht richting de Benelux uitstromen met dus winterweer tot gevolg, maar er is nog heel veel spreiding binnen de weermodellen waardoor dit helemaal geen zekerheid is. Houd daarom zeker onze sociale media in de gaten voor de meest recente updates over mogelijk winterweer en reageer hieronder gerust mee over de weermodellen!