0

Komend weekend vindt de Formule 1 race van Rusland plaats. Sinds de introductie van de race heeft Mercedes elke race gewonnen. Nu is Mercedes in een spannende strijd verwikkeld met Red Bull. Maken de weersomstandigheden de race nog extra spannend? Of blijft het gewoon droog?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

De klimatologie van Sotsji

De Formule 1 race van Rusland wordt gereden op het circuit Sochi Autodrom. Sotsji ligt in het westen van Rusland, aan de Zwarte Zee. Sotsji was de gastheer van de Olympische Winterspelen van 2014. Een interessant feit over die Winterspelen is trouwens dat er toen veel gebruik is gemaakt van cloud seeding. Hierdoor werd een sneeuwbui als het ware opgewekt zodat de sporters genoeg sneeuw hadden bij de verschillende disciplines.

Als we kijken naar de klimaatclassificatie door Köppen, valt Sochi onder een vochtig subtropisch klimaat (Cfa). Een gebied moet aan de volgende voorwaarden voldoen om als Cfa geclassificeerd te worden:

  • De koudste maand moet gemiddeld boven -3°C zijn.
  • Ten minste een maand moet een gemiddelde temperatuur boven 22 °C hebben.
  • Ten minste acht maanden moeten gemiddeld boven de 10 °C blijven.
  • Er mag geen significant verschil in neerslag bestaan tussen de seizoenen.

De Formule 1 race van Rusland staat pas sinds 2014 op de kalender. Zoals eerder gezegd heeft Mercedes elk jaar gewonnen op dit circuit. Het circuit is om het Olympisch Park heen gebouwd. Het staat te boek als een semi-stratencircuit. Het is een vrij lang circuit, met een gemiddelde rondetijd van ruim anderhalve minuut.

Wat voor weer mogen de coureurs verwachten tijdens het komende raceweekend?

Het weerbeeld van de Formule 1 race van Italië

Het raceweekend start op vrijdag 24 september 2021. Om 10:30 uur (tot 11:30 uur) gaan de lichten uit voor vrije training 1. Dit gebeurt bij een wisselend bewolkt weertype. Toch is er ook kans op regen. De temperatuur ligt op dat moment rond 18°C. De wind is matig van kracht (3 Bft) en waait uit een noordwestelijke richting. In de namiddag vindt de 2e vrije training plaats (vanaf 14:00 uur). Regenwolken naderen het circuit. Waarschijnlijk verloopt de training ook niet geheel droog. De wind blijft matig doorwaaien, maar draait naar het westen. De temperatuur loopt op tot een graad of 19.

Op zaterdag 25 september vinden de laatste vrije training en de kwalificatie plaats. Tijdens de vrije training (vanaf 11:00 uur) komt de regen met bakken uit de lucht. De temperatuur ligt op dat moment rond 17 graden. De matige wind blaast uit het zuiden. Tijdens de kwalificatie, die start om 14:00 uur, hangen er nog verschillende buien rondom het circuit. Mogelijk een (deels) natte kwalificatie dus! De temperatuur komt niet verder dan 18 graden. De wind is iets afgezwakt en gedraaid naar het westen.

Op zondag 26 september 2021 wordt de Formule 1 race van Rusland gereden. Ook op zondag is er kans op regen. De lichten gaan uit iets na 14:00 uur. De temperatuur ligt op dat moment rond 19 graden. De wind is matig, windkracht 3, en komt uit een zuidelijke richting.

Regen of geen regen, we verwachten een spetterende race! Veel kijkplezier gewenst!

Delen


Verder lezen

Alles bekijken