0

Dit weekend wordt er gestreden om de Europese titel in het veldrijden. Op zaterdag 7 november strijden de dames om de titel. Op zondag 8 november is het de beurt aan de mannen. Het strijdtoneel is opnieuw Rosmalen, net als in 2018. Er zijn een aantal aanpassingen aan het parcours gedaan om het de renners nog lastiger te maken. En gaat het weer nog invloed uitoefenen op dit Europees Kampioenschap veldrijden?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Het parcours EK veldrijden

Zoals gezegd is het parcours in Rosmalen (Den Bosch) niet voor het eerst het toneel voor een Europees Kampioenschap veldrijden. Begin november 2018 was dit ook al het geval. De winnaars toen: bij de mannen Mathieu van der Poel. Bij de vrouwen Annemarie Worst. Maar bij de beloften van de vrouwen won Ceylin del Carmen Alvarado, huidig regerend wereldkampioene.

Overigens is Mathieu van der Poel afwezig dit weekend. Hij was de afgelopen 3 jaar de beste. Bij de dames won de laatste 6 edities telkens een Belgische of een Nederlandse. Zal dat op zaterdag opnieuw het geval zijn?

Het parcours in Rosmalen staat erom bekend dat het weer weinig invloed heeft. Alleen als de regen met bakken uit de lucht komt, kan er moddervorming optreden. Daar zal dit weekend geen sprake van zijn.

Het parcours wordt omschreven als een basisrondje voor een veldrijder. Alleen ligt de snelheid dermate hoog, dat het toch een zeer uitdagend rondje is. In vergelijking met 2018 is er meer zand gestort op de twee zandstroken. Dit maakt het zwaarder voor de renners. Verder bestaat het parcours uit een technische passage door het bos, trappen en steile heuvels.

Door de hoge snelheid is er weinig tijd om in je ritme te komen. En het is de vraag hoe goed iedereen in vorm is in deze vreemde tijd.

Bij de dames zijn de meeste ogen gericht op de Nederlandsen. Topfavoriete is Alvarado. Haar grootste concurrenten zijn naar verwachting Denise Betsema, Annemarie Worst en Lucinda Brand. Het grootste gevaar uit België zal waarschijnlijk niet Sanne Cant zijn, maar Laura Verdonschot.

Bij de heren ligt de strijd door het ontbreken van onder meer Mathieu van der Poel en Wout van Aert volledig open. Eli Iserbyt (vorig jaar 2e) en Toon Aerts zijn de topfavorieten.

Parcours (Martin Boomkamp)

Weersverwachting Europees Kampioenschap veldrijden

Zaterdag 7 november om 14:00 uur start het Europees Kampioenschap veldrijden voor de elite dames. Dit gebeurt onder een zo goed als blauwe hemel. De temperatuur ligt rond de 14°C, wat iets te warm is voor de tijd van het jaar. Kans op regen is er niet. De rensters zijn dus volledig aangewezen op hun eigen krachten. De wind waait zwak uit een zuidoostelijke richting. Dit betekent dat de rensters de wind tegen hebben als ze richting de finish rijden. Maar de wind is dermate zwak, dat dit waarschijnlijk geen rol van betekenis gaat spelen.

Zondag 8 november om 13:30 uur start het Europees Kampioenschap veldrijden voor de elite heren. In vergelijking met zaterdag is er iets meer bewolking aanwezig. Dit als gevolg van de nadering van een zwak koufront. De kans op regen is echter nog steeds klein. De temperatuur doet er nog een schepje bovenop ten opzichte van zaterdag. Maxima komen zondag uit rond de 17°C. Opnieuw waait de wind zwak uit zuidoostelijke richtingen.

Bij deze editie van het Europees kampioenschap veldrijden mogen helaas geen toeschouwers aanwezig zijn. Jammer, want het belooft een spannende editie te worden. Aan het weer zal het in ieder geval niet liggen.

Maximumtemperatuur zaterdag 7 november
Maximumtemperatuur zondag 8 november

Delen


Verder lezen

Alles bekijken