0

Van vrijdag tot en met zondag vindt de 24 editie van het muziekfestival Lowlands plaats (volledige naam: ‘A Campingflight to Lowlands Paradise’). Elk jaar in augustus organiseert Mojo Concerts het evenement in Flevoland (Nederland), om precies te zien op het evenemententerrein van Walibi Holland nabij Biddinghuizen. Het festival is in 1993 begonnen als de alternatieve tegenhanger van Pinkpop.

De eerste editie trok ongeveer achtduizend bezoekers. Sindsdien is de omvang van het jaarlijkse muziekfestijn gestaag gegroeid. Het huidige festivalterrein biedt plaats aan ongeveer 55.000 bezoekers. Hiermee is het één van de grootste muziekfestivals van de Benelux. De grote vraag is: wat voor weer kunnen de bezoekers van het evenement de komende dagen verwachten?

  • Festivalfoto’s? Deel ze met ons via Instagram!

Zonnige en warme start van Lowlands

Morgen rond de klok van 10.00 uur in de ochtend gaat Lowlands van start. Op dat moment is het onbewolkt in Biddinghuizen. De temperatuur ligt rond de 19°C. Gedurende de dag loopt het kwik onder invloed van de zon verder op. Het maximum wordt bereikt om 16.00 uur: het kan dan 25°C op het festivalterrein worden. Wel neemt in de loop van de dag de hoge bewolking geleidelijk toe, maar daar blijft de zon doorheen schijnen.

maxvrijdag
De maximumtemperaturen op vrijdag

Buien in de avond

Aan het begin van de avond is het ook nog droog op het terrein van Lowlands. Het aandeel bewolking wordt op nadering van een storing echter wel steeds groter. Vanaf circa 20.00 uur kunnen er enkele buien gaan vallen. Deze kunnen vergezeld gaan van onweer. Het voordeel is dat de treksnelheid van de buien vrij hoog is. Daardoor blijven ze waarschijnlijk niet lang boven Lowlands hangen. Toch is het zaak de berichtgeving goed in de gaten te houden. In de nacht naar zaterdag blijft er van tijd tot tijd een bui mogelijk. Het onweer gaat er op de meeste plaatsen wel uit. Onder een dik wolkendek wordt het niet kouder dan 15 of 16°C.

neerslagvrijdag
Vrijdagavond passeert een buienlijn, waarop onweer kan voorkomen. Houd de berichtgeving omtrent het weer goed in de gaten!

Wisselvallige zaterdag

Het fraaie en zomerse begin van Lowlands lijkt helaas geen vervolg te krijgen. Op zaterdag is het wisselend bewolkt en trekken er soms buien (zonder onweer) over het festivalterrein. Dit gaat de hele dag door, wat betekent dat de paraplu of poncho geen overbodige luxe zal zijn. Met name aan het einde van de dag breekt de zon vanuit het westen vaker door en worden de buien minder in aantal. Het wordt maximaal 22°C. De zuidwestenwind wordt in de loop van de dag van belang: deze trekt aan tot vrij krachtig (4 of 5 Beaufort). Richting het noordwesten van Nederland kan de wind zelfs aantrekken naar hard (7 Beaufort), maar Biddinghuizen valt net buiten dit stevige windveld.

maxzaterdag
De maximumtemperaturen op zaterdag

In de avond en nacht blijft het flink doorwaaien met 3 tot 4 Beaufort. Tegelijkertijd kan er nog altijd een enkele bui passeren, hoewel de droge perioden zullen overheersen. Intussen klaart het af en toe op en koelt het af naar ongeveer 14°C.

Zondag veel buien en lage temperaturen

Het weer op zondag, de laatste dag van Lowlands, lijkt sterk op dat van zaterdag. Het waait vrij krachtig uit het zuidwesten en er komen regelmatig buien voor. Deze zijn zwaarder dan op zaterdag en kunnen veel water in korte tijd opleveren. In totaal kan er tussen de 5 en 10 mm regen vallen, een behoorlijke slok. De kans op onweer is klein, maar valt niet helemaal uit te sluiten. Opgelet dus! De zon heeft het moeilijk en dat heeft zijn weerslag op de temperatuur. Het kwik komt namelijk niet hoger uit dan 19°C tijdens droge en zonnige momenten. In de buien is het vaak nog enkele graden koeler.

maxzondag
De maximumtemperaturen op zondag
neerslagzondag
Veel buien op zondag. (bron: wetteronline.de)

Ten slotte verloopt de laatste festivalnacht (naar maandag) ook onbestendig met een doorstaande wind (3 of 4 Beaufort) en af en toe een bui. Het kwik daalt naar 14°C. Wie op zoek is naar de laatste accurate weersvoorspelling kan ook terecht op het weer op locatie.

Conclusie

Al met al kunnen we stellen dat Lowlands 2016 een wisselvallige editie zal zijn. De start op vrijdag is volop zomers met hoge temperaturen, maar regen- en onweersbuien zullen het zomerweer in de avond/nacht naar zaterdag verdrijven. Daarna is het onbestendig weer. Zaterdag en zondag trekken er buien over het festivalterrein. Met name op zondag zitten er pittige exemplaren tussen met een kleine kans op onweer. Het wil overigens niet zeggen dat het een compleet verregende Lowlands wordt. Zowel op zaterdag als op zondag zitten er lange droge perioden tussen de buien door. Zeker wanneer de zon doorbreekt is het dan heerlijk weer. Het algehele beeld is echter toch wisselvallig. Festivalbezoekers doen er goed aan om zich daarop te kleden, bijvoorbeeld door regenkleding (poncho) en/of een paraplu mee te nemen.

Iedereen een fijn muziekfeest toegewenst!

Lowlands in Nederland
Een concert op Lowlands (nl.freeimages.com)

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Wat is het mysterieuze Sint-Elmsvuur?

4 dagen geleden - 5 min. lezen