3 maart 2013 - 2 min. lezen 0 reacties

De depressie die de komende dagen voor lenteweer zal zorgen in de omgeving van de Benelux is verantwoordelijk voor extreem weer – noodweer in het oostelijk deel van Spanje. Meer bepaald in Benidorm (populaire badplaats) hielden (28 februari 2013) diverse onweersbuien met waterhozen lelijk huis boven de Middellandse Zee. Gelukkig ver van de ‘bewoonde’ wereld met een minimum aan schade. Dit leverde natuurlijk het nodige schouwspel en beelden op! Prachtig.

Waarom ontstaan er waterhozen in deze omgeving?

Waterhozen mogen niet verward worden met windhozen. Waar bij de laatste een sterke onstabiliteit nodig is + windschering hebben we voor waterhozen enkel een enorm temperatuurcontrast nodig tussen de bovenlucht en de temperatuur van het zeewater. Wanneer bijvoorbeeld op 5.5 km hoogte de temperatuur daalt richting -35°C en de temperatuur van het wateroppervlak schommelt rond 20°C creëren we een uitstekende voedingsbodem voor krachtige buien. Merk ook op dat waterhozen helemaal niet goed tegen veel windschering kunnen en vaak een rustige omgeving nodig hebben om zich te laten zien.

Meer weetjes over de natuur en het klimaat? Check noodweer Benelux

Aan de Belgische en Nederlandse kust zien we deze wervelwinden in het water vaak in het najaar. De Noordzee heeft een aangename temperatuur en wanneer polaire lucht over deze watermassa strijkt is het kassa kassa voor de weeramateurs.

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken