6 oktober 2013 - 2 min. lezen 0 reacties

De zomerliefhebbers haten het, de winterliefhebbers zijn er dol op: de vrieskou. Met negatieve temperaturen vriest alles onherroepelijk aan en is de kans op sneeuw bijzonder groot. Vanaf wanneer kunnen we eigenlijk al vrieskou verwachten? Wel, het is elk jaar verschillend wanneer de eerste negatieve temperaturen in ons land worden gemeten, meestal gebeurt dat eerst in de Ardennen omdat die hoger gelegen zijn (orografie).

Kansen op vrieskou stijgen in oktober

Vorig jaar waren de eerste negatieve temperaturen in Vlaanderen rond eind oktober een feit! Toen in combinatie met regen die een paar uur eerder was gevallen, het ideale recept voor zware ijzel. Bijhorend filmpje van de strooiwagens die voor het eerst uitreden.

  • Klik HIER voor het filmpje.

Handig voor de nieuwe bezoekers van onze website is de pagina “Het weer op uw locatie“. Via een vernuftig systeem worden weerberichten klaargezet voor meer dan 800.000 locaties binnen Europa.

In Waregem (zuiden van West-Vlaanderen: België) duurde het tot eind oktober vooraleer er negatieve minima werden geregistreerd. Behoorlijk laat zou je kunnen zeggen, maar als je weet wat er daarna nog in januari – februari – maart ging komen.

kansen vrieskou waregem

De eerste vorst is perfect mogelijk tegen ..

We kunnen stellen dat vanaf medio oktober de kansen op vrieskou significant gaan toenemen. De invloed van de zon wordt minimaal en de nachten worden gevoelig frisser met nachtvorst. Wanneer de vorst zich kan handhaven in het eerste deel van december zou dat wel eens de opmaat kunnen zijn voor een strenge variant.

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken