0

Met een persistente zuidwestelijke luchtstroming en een zogenaamde “atmosferische rivier” kan er de volgende dagen veel neerslag vallen in Portugal, het westen van Spanje en ook in de Alpen. De weermodellen tonen hoeveelheden die in sommige regio’s kunnen oplopen tot meer dan 100 mm. Dat kan zeker tot overlast leiden.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Persistente drukconfiguratie

Al enige tijd tolt een lagedrukgebied boven de Atlantische Oceaan. De positie van de kern verandert wel een beetje, maar het lagedrukgebied blijft de komende dagen vrij stationair ten zuidwesten van de Britse Eilanden. Aan de zuidkant van het laag staat een intense ZW-stroming die voor veel neerslag zal zorgen in het zuidwesten van Europa.

Persistent lagedrukgebied met een ZW-stroming aan de zuidzijde.

Veel neerslag in Portugal en Spanje

Langs de zuidkant van het persistente lagedrukgebied ontstaat een langgerekte neerslagband die in leven wordt gehouden door vocht van de Atlantische Oceaan. We noemen dit een “atmosferische rivier”. Het vocht stroomt met een ZW-stroming naar Europa en levert daar aan de stuwingszijde van gebergtes en heuvels de meeste neerslag op: het westen van het Iberisch Schiereiland, de zuidkant van de Pyreneeën, en de zuid- en westkant van de Alpen.

Een atmosferische rivier de volgende dagen. Bron: El Tiempo

Omdat het vocht vanaf het (zuid)westen wordt aangevoerd zie je duidelijk de stuwingszijdes terug op onderstaande kaart. De meeste neerslag valt aan de westkant van het Gallicisch gebergte. Maar ook langs de grens tussen Spanje en Portugal kan meer dan 200 mm vallen. Ook de zuidkant van de Pyreneeën valt op met meer dan 100 mm. Daar tegenover staat het oosten en zuidoosten van Spanje waar het (bijna) volledig droog blijft. Deze regio’s liggen aan de stroomafwaartse zijde van het Spaans gebergte en profiteren zo van droger weer met föhn. Hier blijft het aanhoudend zomers.

In Gallicië kan tot 300 mm regen vallen. Ook in Portugal en het westen van Spanje, maar ook langs de Pyreneeën is veel neerslag mogelijk. Bron: El Tiempo

Ook regen en sneeuw in de Alpen

De zuidwestelijke luchtstroming bereikt ook de Alpen de volgende dagen en zal daar zorgen voor de vorming van orografische neerslag. Vooral de westelijke en zuidwestelijke Alpen, alsook de centrale zuidkant mogen grote neerslaghoeveelheden verwachten tot meer dan 100 mm. De sneeuwgrens ligt erg hoog, rond 3000 m. Pas zaterdag kan de sneeuwgrens langzaam zakken tot 2500 meter, maar dan is de meeste neerslag al gepasseerd.

Veel neerslag ook in de Alpen.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

1 dag geleden - 5 min. lezen

Wat is het mysterieuze Sint-Elmsvuur?

4 dagen geleden - 5 min. lezen