Vakantieweer: Heet in Zuidoost-Europa, elders wisselvallig

In België en het zuiden van Nederland zijn de schoolvakanties inmiddels begonnen. Waar sommigen hun vakantie in de Lage Landen doorbrengen, zijn andere Europese landen ook een populaire bestemming. Voorlopig moeten de liefhebbers van stabiel, zonnig en (zeer) warm zomerweer in Zuid- en Zuidoost-Europa zijn. Elders blijft het komende week niet droog en gaan de temperaturen op en neer.
Al wekenlang is de verdeling binnen Europa ongeveer hetzelfde. In het Middellandse Zeegebied en het (zuid)oosten van Europa is het vaak zeer warm en zonnig zomerweer. In de noordwestelijke helft van Europa was het – op een warme, zomerse week eind juni na – vaak wisselvalliger en duidelijk koeler. Aan dat patroon lijkt de komende tijd niet direct veel te veranderen, maar er zijn natuurlijk wel detailverschillen.

- Volg NoodweerBenelux op X en Facebook voor het laatste nieuws
- Blijft up-to-date over het weer met livestreams en weervideo’s op YouTube
Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.
Benelux, Duitsland en Frankrijk
Afgelopen week was het in onze omgeving vaak aan de koele kant met een stevige wind, niet al te veel zon en regelmatig wat regen. Hoewel het volgende week geen stralend zomerweer wordt, komt er wel een verbetering aan. Maandag is het op een paar buien na droog met flinke zonnige perioden. De temperatuur komt dan uit op 19 graden in de kustprovincies tot zo’n 25°C in Midden-Frankrijk en Duitsland. Dinsdag piekt de temperatuur met in de Benelux veelal zomerse waarden van 25 tot 30 graden, in onze buurlanden plaatselijk tot 32°C.

- Bekijk hier de temperatuurkaarten voor Europa.
Echter, er volgt ook alweer snel afkoeling. Dinsdagmiddag ontstaan boven het westen van Frankrijk de eerste onweersbuien, waarna de temperatuur weer daalt. Voor de Benelux is de grootste kans op buien voor dinsdagavond en de nacht naar woensdag. Het oosten van Duitsland krijgt pas woensdagavond te maken met de forse afkoeling.

De rest van de week krijgt onze omgeving te maken met wisselend weer. Er is kans op een (lichte) bui, maar tussendoor is het vaak droog met ruimte voor de zon. Met 19 tot 23 graden in het centrum van de Benelux liggen de temperaturen rond of iets onder normaal. Eigenlijk typisch zomerweer voor de Lage Landen dus.
Verder naar het zuiden (Frankrijk) en oosten (Duitsland) zijn soms nog zomerse temperaturen van circa 25°C mogelijk. Ook daar wisselen zonnige perioden, wolkenvelden en buien elkaar af.
Alpenlanden
Het Alpengebied vormt al enige tijd de grens tussen het koelere weer in Noordwest-Europa en het zeer warme weer rond de Middellandse Zee. Ook de komende tijd blijft dat in grote lijnen het geval. Wel is het tot en met donderdag behoorlijk warm.
Zo kan de temperatuur in de Alpendalen op dinsdag stijgen naar 28 tot 33 graden. Zelfs op 2.000 meter hoogte liggen de temperaturen iets boven de 20°C. Woensdag koelt het in het noordwesten iets af, terwijl het verder richting het (zuid)oosten van Oostenrijk lokaal wellicht 35 graden kan worden.

Op vrijdag en in het weekend neemt de kans op een weersomslag toe. Er volgt dan mogelijk een flinke afkoeling, wat wel eens gepaard zou kunnen gaan met zware buien en veel neerslag, inclusief kans op wateroverlast. Iets om in de gaten te houden voor de vakantiegangers daar.

Middellandse Zeegebied & Zuidoost-Europa
Op een enkele onweersbui in de middag na blijft het de komende tijd droog en zonnig in het Middellandse Zeegebied en Zuidoost-Europa. Afgelopen vrijdag steeg de temperatuur in Spanje al naar maximaal 41.7°C. Dat zal ook komende week weer kunnen gebeuren.

Vooral op donderdag en vrijdag lijkt de temperatuur op meerdere plekken in Zuid- en Zuidoost-Europa rond of boven de 40 graden uit te komen. Het gaat dan niet alleen om het zuiden van Spanje, maar bijvoorbeeld ook Sicilië, delen van Italië en een groot deel van de Balkan. Hoewel het in die regio’s zomers sowieso vaak tropisch warm is, zijn dit toch wel vrij uitzonderlijke temperaturen die soms meer dan 10°C boven normaal liggen.

Noord-Europa
Het noorden van Europa staat een behoorlijk wisselvallige week te wachten. Dinsdag lijkt wel een overwegend droge dag te worden met flink wat zon. Daarbij stijgen de temperaturen op veel plekken in Denemarken, Zweden, Finland en de Baltische Staten naar 20 tot 26 graden. In Noorwegen is het wat minder warm.

Vanaf woensdag neemt de wisselvalligheid toe, met regelmatig regen of buien en ook minder ruimte voor de zon. Hoe verder naar het oosten, hoe meer de temperatuur op niveau blijft. Langs de Noorse kust wordt het vanaf donderdag echter niet veel warmer dan 11 tot 16 graden.

Al met al grote verschillen dus in Europa. Voor stabiel en zonnig zomerweer moet je in Zuid- en Zuidoost-Europa zijn, maar daar is het dan ook gelijk zeer warm tot heet. Plaatselijk kan het wel meer dan 40°C worden. Elders in Europa zijn de temperaturen wellicht aangenamer, maar is er wel kans op regen of (onweers)buien. Dinsdag en woensdag worden in grote delen van Europa de warmste dagen, daarna komt er koelere lucht binnen vanuit het noordwesten.