0

Niet meteen nieuws uit de Lage landen, maar daarom niet minder belangrijk. Een tropische storm, tyfoon Muifa is op weg richting het oosten van China. Vooral de miljoenenstad Shanghai moet daarbij rekening houden met felle windstoten en grote hoeveelheden neerslag. Een tyfoon valt te vergelijken met een orkaan, maar wordt in deze gebieden anders benoemd. De impact van de storm zal niet alleen te voelen zijn in de stad, maar ook op zee. Zo hebben duizenden schepen al een schuilplaats gezocht in de haven.

Locatie van de verschillende tropische depressies en tyfoons. (Joint Typhoon Warning Center)

Energie opgepikt boven de Grote Oceaan

Lagedrukgebieden kunnen in ideale omstandigheden heel wat energie opslorpen. Meestal wordt hiervoor een temperatuur in rekening gebracht die minstens 26°C bedraagt. Tyfoon Muifa wordt vanavond verwacht ten oosten van Shanghai en zal met windstoten tot 90 km/u zijn status als tyfoon verliezen. We spreken dan eerder van een tropische storm die nog steeds gepaard zal gaan met grote neerslaghoeveelheden. Het is de verwachting dat de storm na vannacht verder in kracht zal afnemen.

Het stormsysteem is duidelijk zichtbaar op de weerkaarten van windy.com.

Grote neerslaghoeveelheden

Shanghai moet dus zoals gezegd niet alleen de wind vrezen, maar ook de uurlijkse neerslagsom. Volgens de weermodellen kan er per uur ongeveer 50 tot 70 mm naar beneden komen. In totaal kan er tussen 200 en 300mm regen vallen. Dat doet ons denken aan de neerslagbom die de Benelux getroffen heeft in 2021. Toen werden in het zuidoosten van België neerslaghoeveelheden opgetekend van ruim 200mm.

Net ten zuiden van Shanghai worden op dit moment al forse neerslagsommen opgetekend!

Deze grote hoeveelheden regen zijn een bedreiging voor het metrosysteem. Het kan namelijk onvoldoende snel afvloeien via de rivieren naar de zee en dreigt het complex systeem van buizen te viseren. Lokale autoriteiten houden dit goed in de gaten om mensen tijdig te waarschuwen.

Nieuwe tyfoon richting Japan

Het is overigens behoorlijk druk op de Grote Oceaan. Nieuwe tropische stormen liggen klaar om langzaam naar het westen tot noordwesten op te schuiven. Hierdoor wordt ook Japan bedreigt. Tropische storm Nanmadol lijkt komende uren verder aan te sterken en tijdens het weekend een transitie te maken naar een tyfoon. Weermodellen verwachten het systeem op zondagavond en maandag nabij Japan met dan nog steeds krachtige winden tot orkaansterkte.

Wat doet Merbok?

Een ander systeem op de Grote Oceaan, Merbok, ontwikkelt zich inmiddels ook tot een tyfoon. De kerndruk is inmiddels gezakt tot ongeveer 970 hPa en zal zich komende dagen verder naar het noorden tot noordoosten bewegen. Hierdoor komt het systeem in koelere wateren terecht en daarmee wordt de energiestroom afgesneden. Weermodellen verwachten dat dit systeem geen invloed zal uitoefenen op het oosten van China of Japan.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

2 uur geleden - 5 min. lezen

Wat is het mysterieuze Sint-Elmsvuur?

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Saharastof versnelt smelt in de Alpen

3 dagen geleden - 4 min. lezen