10 april 2013 - 1 min. lezen 1 reacties

Niet meteen relevant voor onze streken in Europa maar desalniettemin bijzonder interessant wat de onweders in het noorden van Amerika betreft. Daar geldt vandaag en de volgende dagen een slight risk voor supercells en eventuele tornado’s. Dat betekent dat de kans bestaat dat er zich een windhoos gaat ontwikkelen boven Tornado Alley in de komende 48 uur, maar dat die kans behoorlijk klein is.

Tornadokansen

Het Storm Prediction Center heeft voor vandaag een kleine kans op tornado’s (3%) vrijgegeven. De reden van de slight risk komt er voornamelijk door de hoge kans op significante hagelstenen (30%). Samen met deze hagel worden er ook windstoten tijdens de buien verwacht (eventueel door downburst / valwind).

tornado spc noaa

Het waarschuwingsniveau ‘slight risk’ werd vandaag naar het oosten opgeschoven. Gisteren op 9 april 2013 was dat nog ter hoogte van de Great Plains (centraal Amerika). Punten van interesse zijn hagel, windstoten en overvloedige neerslag bij meer georganiseerde buien. Een verscholen of embedded supercell is niet onmogelijk vanwege de MLcape en de sterke deep layer shear

Bron kaartje: spc.noaa.gov

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken