18 augustus 2012 - 3 min. lezen
0 reacties 0

Om van een echte hittegolf te kunnen spreken, moeten in Ukkel (België) en De Bilt (Nederland) minstens vijf opeenvolgende dagen temperaturen gemeten worden van minstens 25°C, waarvan minstens drie dagen waarop de temperaturen oplopen tot 30°C of meer. Een hittegolf is met andere woorden geen verschijnsel dat zich op één dag voordoet.

Via Weerstation Waregem (zuiden van West-Vlaanderen) is te zien dat aan deze voorwaarden wordt gewerkt (grafieken). De komende dagen mogen we daar misschien dus van een heuse hittegolf spreken!

Wie het warm heeft, zweet. Dit vocht verlaat de huid en zorgt ervoor dat ons lichaam kan afkoelen zodat de lichaamstemperatuur constant blijft. Door dit noodzakelijke proces verliest het lichaam sneller vocht, zeker bij inspanning. Dit tekort dient aangevuld te worden door veel te drinken. Gebeurt dit niet, dan treedt dehydratatie of uitdroging op.

Dit uit zich in hoofdpijn, slechter zicht, lagere bloeddruk, duizeligheid en verhoogde kans op flauwvallen. In het ergste geval geraakt de persoon bewusteloos en kan de persoon sterven. Conclusie: drink veel, ook al heb je niet direct dorst. Je lichaam heeft het nodig!

gevaren hittegolf

Hyperthermie bij warmte

Zin in een bruiner kleurtje? Een middagje in de zon? Nu is niet het beste moment. Ons lichaam wordt momenteel teveel blootgesteld aan de warmte en de zon. Het risico bestaat erin dat ons lichaam niet meer in staat blijft om de lichaamstemperatuur te reguleren.

  • Vermijd het zweten en kies voor een (mobiele) airco
  • Grote ruimtes te koelen tegen de hitte? Deze airco is geschikt

Ons intern koelsysteem wordt overbelast waardoor onze lichaamstemperatuur ongecontroleerd stijgt (= hyperthermie). Dit kan dodelijk zijn. In extreme hitte kunnen symptomen als misselijkheid, duizeligheid en ernstige hoofdpijn al na enkele uren de kop opsteken. Geef jezelf voldoende de kans om af te koelen op een koelere plaats.

Ozon bij een hittegolf

Bij extreme hitte is de kans op een teveel aan ozon in de lucht reëel. Hoog in de atmosfeer houdt ozon bepaalde stralingen van de zon tegen. Ozon die echter lager bij het aardoppervlak hangt, kan schadelijk zijn. Bij inademing van een te hoge concentratie ozon kan ademnood, oogirritatie, keelpijn of hoofdpijn gepaard optreden. Blijf zoveel mogelijk binnen wanneer de ozonconcentraties hoog zijn, want in huis is de concentratie slechts half zo groot.

Risicogroepen in de zomer

Baby’s, kleine kinderen, zieken en ouderen lopen het grootste risico.

Advies tijdens warme periodes

  • Drink voldoende, ook al het je geen dorst. Je lichaam heeft het wel nodig!
  • Blijf niet te lang in de zon zitten of liggen, maar geef je lichaam tijdig de kans om af te koelen.
  • Vermijd grote inspanningen in de vlakke zon of zorg voor hoofdbedekking en voldoende vochtinname.

Niet enkel de mens ziet af van de warmte …

Vergeet (huis)dieren en planten (‘s avonds als de zon weg is) geen water te geven! Ook zij houden van verkoelend water.

Sommige linkjes bevatten affiliate

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken

Weersverwachting Ronde van Vlaanderen 2024

7 uren geleden - 6 min. lezen
13

Natte lente na een El Niño-winter

4 dagen geleden - 7 min. lezen